Σήμερα στις 19.30 στο Σύνταγμα: Για την προστασία της ζωής του λαού και του δασικού πλούτου

EUROKINISSI

Σε μεγάλο λαϊκό συλλαλητήριο για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος και του όποιου δασικού πλούτου έχει απομείνει, καλούν σήμερα Παρασκευή στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος τα Συνδικάτα Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας, Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ΟΤΑ Αττικής, Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων και ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Σε συμμετοχή στο λαϊκό συλλαλητήριο της Παρασκευής καλούν Ορειβατικοί, Πεζοπορικοί και Φυσιολατρικοί σύλλογοι τις τελευταίες ώρες με κείμενο- κάλεσμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

Το κάλεσμα που υπογράφουν ο ΣΕΟ Αθήνας, ο Ορειβατικός Φυσιολατρικός Όμιλος Νίκαιας και ο Πεζοπορικός Ορειβατικός Σύλλογος Πετρούπολης, έχει βρει ευρεία ανταπόκριση μεταξύ των μελών ορειβατικών συλλόγων αλλά και κόσμου που αγαπάει το βουνό.

Το κάλεσμα αυτό στηρίζουν επίσης μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσής τους και καλούν τα μέλη τους να συμμετάσχουν, σύλλογοι όπως ο ΕΠΟΣ Φυλής, ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος ο οποίος θα βρίσκεται στο χώρο του συλλαλητηρίου με πανό, ο ΕΟΣ Αθηνών και άλλοι.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο – κάλεσμα των σωματείων:

«Δεν πάει άλλο! Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής, τις Ομοσπονδίες και τα εργατικά σωματεία, συλλόγους επαγγελματιών, άλλους μαζικούς φορείς από όλη την Αττική, να συμμετάσχουμε μαζικά στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Να πάρουμε με τον αγώνα μας την υπόθεση της προστασίας της ζωής και της περιουσίας του λαού, του περιβάλλοντος και του όποιου δασικού πλούτου έχει απομείνει, στα χέρια μας.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση ΤΩΡΑ να στείλει στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας όλα τα αναγκαία μέσα για να σταματήσει η φωτιά. Να αξιοποιηθεί ό,τι υποδομή υπάρχει, πτητικά και επίγεια μέσα για να σωθεί ό,τι σώζεται. “Καλές” οι αναλύσεις για την κλιματική αλλαγή, αλλά με αυτές καμία φωτιά δεν έσβησε. Ούτε με τα μηνύματα του 112 για να εκκενωθούν περιοχές, που δεν απέτρεψαν να θρηνούμε 27 νεκρούς, να έχουν γίνει όλα μπούρμπερη.Αν νομίζουν η κυβέρνηση και όσοι είναι υπεύθυνοι για την κόλαση που ζούμε ότι οι εργαζόμενοι θα παρακολουθούν με απάθεια ανθρώπους να καίγονται, σπίτια να γίνονται στάχτη και τις περιοχές που ζούμε να μετατρέπονται σε κρανίου τόπο, είναι γελασμένοι. Δυναμώνουμε τη λαϊκή κινητοποίηση και την αλληλεγγύη για να σώσουμε ό,τι σώζεται.

Αν έχουν την αυταπάτη ότι θα μαυρίζουν τη ζωή μας και εμείς θα νανουριζόμαστε από τα ηλίθια επιχειρήματα που χρησιμοποιούν προκειμένου να δικαιολογήσουν την εγκληματική πολιτική τους, ας επανέλθουν στην πραγματικότητα. Εδώ και δυο μέρες οι φωτιές σε μια σειρά περιοχές της Αττικής, στην Ελευσίνα δίπλα στο “Θριάσιο” Νοσοκομείο, στον Ασπρόπυργο με υπαρκτό τον κίνδυνο του βιομηχανικού ατυχήματος, στις πλαγιές του ορεινού όγκου της Πάρνηθας και μέσα στο δάσος, δείχνουν ξανά τη μεγάλη επιλεκτική γύμνια του κράτους

Το έργο που βλέπουμε αυτές τις μέρες δεν είναι πρώτης προβολής. Χιλιοπαιγμένο κάθε χρόνο, φυσικά και φέτος. Λίγες βδομάδες έχουν περάσει από τις προηγούμενες πυρκαγιές, στη Νέα Αγχίαλο με τις εκρήξεις, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα και αυτές τις μέρες στην Αλεξανδρούπολη και στη Θράκη. Επίσης, από την καταστροφή δασικών εκτάσεων χιλιάδων στρεμμάτων στο Πάνειο Ορος, σε περιοχές από τα Δερβενοχώρια μέχρι τη Μάνδρα και από τη Μαγούλα μέχρι τη Νέα Πέραμο, σε περιοχές δηλαδή όπου υπάρχουν εκατοντάδες εργασιακοί χώροι και συγκεντρώνονται χιλιάδες εργαζόμενοι. Οι εικόνες των πυρκαγιών να μπαίνουν σε κατοικημένες περιοχές και να καίνε λαϊκές περιουσίες επαναλαμβάνονται.Το ίδιο και οι αστείες δικαιολογίες της κυβέρνησης. Τη μια φταίει “ο κακός μας ο καιρός”, την άλλη “η κλιματική κρίση” και “η κλιματική αλλαγή”, συνήθως όλα μαζί, όπως λένε τα στελέχη της. Τι δεν λένε όμως… Η “κλιματική κρίση” έχει αφήσει με μηδέν δασεργάτες τα Δασαρχεία; Αυτή φταίει που δεν έχουν γίνει αναγκαίες εργασίες στους ορεινούς όγκους, όπως καθαρισμός, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων που είναι αναγκαίες για την πρόληψη και μπορούν να παίξουν καθοριστικό παράγοντα στην αντιμετώπιση;

Υπεύθυνη και για τη νέα καταστροφή είναι η εγκληματική πολιτική που υπηρετεί την επικίνδυνη λογική κόστους – οφέλους, όπου κόστος θεωρείται η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Αυτή η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων είναι υπεύθυνη για την υποχρηματοδότηση της δασοπροστασίας και της δασοπυρόσβεσης, για την υποστελέχωση όλων των αναγκαίων κρατικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς ή άλλου φυσικού φαινομένου.

Αυτή η πολιτική έχει αφήσει υποστελεχωμένες τις πυροσβεστικές υπηρεσίες, συνεχίζει να εφαρμόζει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας του εποχικού πυροσβέστη, αφήνει την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δίνει τη μάχη με απαρχαιωμένα μέσα και με ελλιπή συντήρηση. Αυτήν την πολιτική στηρίζουν η Περιφέρεια Αττικής και οι δημοτικές αρχές στην Αττική.

Τους απαντάμε ότι δεν ανεχόμαστε άλλο αυτήν την πολιτική, που αφήνει πίσω της στάχτη και μπούρμπερη. Ως εδώ και μη παρέκει, δεν θα φωνάξουμε ζήτω που καήκαμε!».

Ενώ το κάλεσμα των ορειβατικών συλλόγων αναφέρει:

«Τις κρίσιμες αυτές στιγμές που βλέπουμε σε όλη τη χώρα, για ακόμη μια φορά να καίγονται συνάνθρωποί μας, οι περιουσίες μας, τα ζώα μας και ο φυσικός μας πλούτος δεν μπορούμε να σωπάσουμε.

Τις κρίσιμες αυτές στιγμές που η Πάρνηθα βρίσκεται για ακόμη μια φορά στις φλόγες, δεν μπορούμε να σωπάσουμε.

Αυτές οι ώρες, είναι ώρες μάχης όπου δεκάδες μέλη ορειβατικών και πεζοπορικών συλλόγων συνδράμουν στην προσπάθεια της πυροσβεστικής, μαζί με κατοίκους και εθελοντές. Εδώ στις πρώτες γραμμές του μετώπου προσπαθούμε να συμβάλλουμε στην κατάσβεση της φωτιάς που καεί στην Πάρνηθα.

Τις τελευταίες μέρες ένα σημαντικό τμήμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας, έχει καεί. Και αυτή η φωτιά είναι το αποτέλεσμα της ανυπαρξίας όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης, της κατάλληλης στελέχωσης της πυροσβεστικής, της διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, του καθαρισμού του δάσους, της στελέχωσης των δασαρχείων με την πρόσληψη δασεργατών και του απαιτητού εξοπλισμού. Έχουν καεί τμήματα του δάσους, αναρριχητικά πεδία, πεζοπορικές διαδρομές που τις έχουμε περπατήσει με τους συλλόγους μας, που κάναμε τα πρώτα μας βήματα στην επαφή μας και τη γνωριμία μας με την Πάρνηθα που τόσα χρόνια προσφέρει μια ανάσα σε χιλιάδες κατοίκους της Δυτικής Αττικής ως ο πιο σημαντικός ορεινός όγκος και πνεύμονας πρασίνου του λεκανοπεδίου μας.

Συνεχίζουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή κατάσβεσης της πυρκαγιάς και δεν σωπαίνουμε. Ενώνουμε τη φωνή μας με το λαό της Αττικής, στο κάλεσμα εργατικών σωματείων, φορέων και συλλόγων την Παρασκευή. Είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πρόληψη, προστασία και πυρόσβεση».

Δείτε ακόμα...