Σκληρό παζάρι σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο με επίκεντρο τη συνεκμετάλλευση

«Σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο πραγματοποιείται ένα σκληρό παζάρι με επίκεντρο τη συνεκμετάλλευση και ενώ επίκειται 5μερής συνάντηση για το Κυπριακό ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ προσπαθούν να παίξουν τους μεσολαβητές, τους χωροφύλακες της περιοχής στο φόντο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδίων που υπάρχουν σε ολόκληρη τη περιοχή» τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος σχολιάζοντας τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Τουρκία, στον τηλεοπτικό σταθμό «Center TV» την Πέμπτη 15 Απρίλη. Πρόσθεσε ότι «πάνω σε αυτό το πλαίσιο οι δύο κυβερνήσεις, της Ελλάδας και της Τουρκίας παίζουν σε αυτούς τους ανταγωνισμούς, προσπαθεί η μία να αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική της θέση σε σχέση με την άλλη». 

Το πρώτο συμπέρασμα των συναντήσεων του Ν. Δένδια στην Άγκυρα, σημείωσε ο Λ. Νικολάου Αλαβάνος είναι ότι «δεν πρέπει και δεν μπορεί να εφησυχάσει το λαό μας γιατί έχει αποδειχθεί ότι ο ανταγωνισμός αλλά και η συνεργασία των αστικών τάξεων και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας αφενός δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών και αφετέρου δεν μπορούν να κινούνται μόνο στην κατεύθυνση της όξυνσης, αλλά πάντα αυτό θα γίνεται έτσι ώστε να περάσει ένας επώδυνος συμβιβασμός για να βάλουν χέρι τα μεγάλα Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά μονοπώλια της ενέργειας στα κοιτάσματα της περιοχής».

Σχετικά με το ρόλο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις ελληνοτουρκικές διαφορές, σημείωσε πως «έχει χρεοκοπήσει η αντίληψη που προβάλουν τα ελληνικά ευρωατλαντικά αστικά κόμματα, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που όλα τα προηγούμενα χρόνια προσέδωσαν τη χώρα μας στενότερα στα σχέδια εμπλοκής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, λέγοντας πως αυτά αποτελούν ασπίδα για την υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων και θέσεων».

«Οι κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία για να συμμορφωθεί λειτουργούν σαν μια τακτική για να γίνεται μια διακηρυκτική αναφορά» συνέχισε,  «ενώ στην πραγματικότητα το σχέδιο είναι η συνεκμετάλλευση και το παζάρι το οποίο γίνεται αναβαθμίζεται συνεχώς και προετοιμάζεται στο φόντο των επικίνδυνων ανταγωνισμών στη περιοχή οι οποίοι εκφράζονται τώρα κυρίως απέναντι στη Ρωσία και με την τεράστια άσκηση “DEFENDER EUROPE 21″».

Αναφορικά με το ζήτημα της αντιμετώπισης της πανδημίας στην ΕΕ, τόνισε πως τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στη διαχείριση της πανδημίας, ενώ η απάντηση που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση δεν διαφέρει από αυτές που έδωσαν οι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ. «Δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα τα οποία και οι ίδιοι οι υγειονομικοί απαίτησαν» σημείωσε, δηλαδή τη στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό και την ενίσχυσή τους με τον απαραίτητο εξοπλισμό, την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων Υγείας, γεγονός που οδήγησε στη μετατροπή τους σε μονάδες «μιας νόσου» που με τη σειρά του θα έχει πάρα πολύ βαριές συνέπειες για χιλιάδες ανθρώπους με χρόνιες παθήσεις.

Σχολιάζοντας την πρόοδο του προγράμματος εμβολιασμού, σημείωσε πως αυτό πραγματοποιείται «σε συνθήκες όπου η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στις κόντρες μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών τις οποίες η ΕΕ καλύπτει με τις συμβάσεις τις οποίες έχει υπογράψει, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χρήματα των λαών, συμβάσεις τις οποίες απαιτήσαμε από την πρώτη στιγμή να δοθούν στη δημοσιότητα (…) σήμερα δημιουργούν αυτό το πρόβλημα.

Δείτε ακόμα...