«Σκονάκι» από την έκθεση του ΣΕΒ το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση

Από κινητοποίηση σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ

Σε σχόλιό του για τις ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το σχέδιο νόμου περί τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Αυτό που πρέπει να γίνει σήμερα, για να αναβαθμιστούν οι σπουδές στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, είναι να δικαιωθούν τα αιτήματα για σύγχρονα εργαστήρια, υποδομές και εξοπλισμό, για να μπορούν οι νέοι και οι νέες να σπουδάζουν στις ειδικότητες που επιθυμούν (κι όχι να σπρώχνονται σε άσχετες), να έχουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα κατά τη διάρκεια της μαθητείας τους, για να έχουν πιστοποίηση μέσα στο πτυχίο τους.

Απέναντι σ’ αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ κωφεύει. Αντίθετα προωθεί ένα σχέδιο νόμου που είναι «σκονάκι» από την έκθεση του ΣΕΒ, το περασμένο καλοκαίρι για το ίδιο θέμα.

Αυτό το σχέδιο νόμου ανάμεσα στα άλλα:

– Προβλέπει στροφή στην ακόμα πιο πρόωρη και γι’ αυτό λειψή κατάρτιση, μέσα από μεταγυμνασιακές δομές που δεν είναι -και με τη βούλα του νόμου πια- σχολεία.

– Επιβεβαιώνει ότι το πτυχίο θα είναι άλλο ένα προσόν στο πλαίσιο μιας μεγάλης αγοράς δεξιοτήτων, που οι νέοι θα αναγκάζονται να κυνηγούν συνεχώς.

Το ΚΚΕ όχι μόνο θα καταψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για σύγχρονες σπουδές, για πτυχίο ως μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα, χωρίς άλλα εμπόδια και φραγμούς, για ζωή και δουλειά με δικαιώματα».

Δείτε ακόμα...