Σκωτία: Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας «για να επιστρέψει η χώρα στο σπίτι της» την ΕΕ ζητά η πρωθυπουργός

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον

Λίγο πριν από την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δηλώνει ότι μετά από δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας, η χώρα της πρέπει να επιστρέψει «στο σπίτι της», την ΕΕ.

«Μετά το επιδιωκόμενο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, θα οδηγήσω γρήγορα τη χώρα μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, περισσότεροι από τους μισούς Σκωτσέζους θέλουν την ανεξαρτησία. Είμαι βέβαιη ότι οι Σκωτσέζοι θα πουν “ναι” στο επόμενο δημοψήφισμα», δήλωσε η Στέρτζον σε συνέντευξή της, η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Die Welt».

«Στη συνέχεια, η ανεξάρτητη Σκωτία θα υποβάλει αμέσως αίτηση για ένταξη στην ΕΕ. Πιστεύουμε ότι είμαστε μια μοναδική περίπτωση για γρήγορη ένταξη στην ΕΕ. Η ένταξη της Σκωτίας δεν αποτελεί διεύρυνση. Ως μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου, η Σκωτία ήταν μέλος της ΕΕ για περισσότερα από 40 χρόνια. Η Σκωτία επιστρέφει στο σπίτι της, δεν πρόκειται για μια νέα αρχή», τόνισε.

«Το επιδιωκόμενο δημοψήφισμα, το οποίο μόνο ο Βρετανός πρωθυπουργός μπορεί να εγκρίνει, πρέπει να είναι ένα νομιμοποιημένο δημοψήφισμα, ώστε η Ευρώπη και ο κόσμος να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα. Εάν το Λονδίνο το αρνηθεί θα πρέπει να δούμε αν το κοινοβούλιο της Σκωτίας μπορεί να εγκρίνει τους αναγκαίους νόμους (για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος). Αυτό το ζήτημα δεν έχει ακόμη τεθεί ενώπιον των δικαστηρίων, αλλά δεν το αποκλείω. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη βρετανική κυβέρνηση να μπλοκάρει τη δημοκρατία», κατέληξε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

Υπενθυμίζουμε ότι ένα δημοψήφισμα για το αν η Σκωτία θα πρέπει να είναι μια ανεξάρτητη χώρα διεξήχθη στις 18 Σεπτέμβρη του 2014. Το αποτέλεσμα που επικράτησε τότε ήταν το «όχι», με ποσοστό 55,3%.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...