«Σκωτσέζικο Ντους» οι δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας

Γεωτρύπανο Yavuz
Φώτο αρχείου / Γεωτρύπανο Yavuz _ συνοδευόμενο απο Φρεγάτες του πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας

Στη συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας στο «Βήμα», κρύο ντους ήταν η δήλωσή του ότι «υπάρχει στο βάθος ένα περιθώριο συνεννόησης με τους Τούρκους» και καυτό ντους όταν αυτές γίνονται, όπως είπε «καθισμένοι σε μια αίθουσα του υπερσύχρονου κτιρίου της έδρας του ΝΑΤΟ». Αναφέρθηκε στη Συνθήκη της Λωζάννης (Ιούλη 1923), η οποία όπως είναι γνωστό σε συνδυασμό με τη σύμβαση του Μοντρέ (1936) και τη Συνθήκη των Παρισίων (1947) καθορίζουν ή όχι την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η Τουρκία πάλι θέτει ζητήματα αποστρατιωτικοποίησης με σκοπό να διαμορφώσει μια εικόνα ύπαρξης «γκρίζων ζωνών» που θα τους διευκολύνει σε μια συνολική διαπραγμάτευση του καθεστώτος του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο καυγάς γίνεται για τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας με τα ευρήματα στην Ανατ. Μεσόγειο. 

Το σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας Βενιζέλου-Κεμάλ (Οκτώβρης 1930) το ανέφερε προφανώς ο ΥΕΘΑ για να δικαιολογήσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που προωθούν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με την κυβέρνηση, στην οποία μετέχει, και θέτουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη. Τα ΜΟΕ είναι μια διεθνής πολιτική  πρακτική σε κρίσεις, όπως αυτή του 1987, η οποία κατέληξε τον Μάη 1987 στη Βουλιαγμένη, σε Μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας (Παπούλια-Γκιλμάζ). Το μνημόνιο προέβλεπε : α) Την από κοινού χρήση της ανοιχτής θάλασσας και του διεθνούς εναερίου χώρου. β) Στις ασκήσεις σε εθνικό επίπεδο να αποφεύγεται η παρακώληση και η απομόνωση περιοχών με NAVTEX. γ) Για την επίτευξη αυτών, τα δύο μέρη θα επικοινωνούν με τη διπλωματική οδό. Οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ επιδιώκουν την επιτάχυνση των διευθετήσεων στην περιοχή, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνοχή της ΝΑ πτέρυγας της «λυκοσυμμαχίας» και να τρέξουν τα σχέδια του κεφαλαίου για την συνεκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής.

Ο Υπουργός για την πρόσκαιρη αναστολή της άσκησης «Καταιγίδα» δεν μας είπε ότι αυτή δόθηκε για να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας των επικίνδυνων για την περιοχή, αμερικανοΝΑΤΟϊκών διευθετήσεων με την Τουρκία. Προηγουμένως οι Τούρκοι για να εκβιάσουν εξέδωσαν 3 NAVTEX που απαγόρευαν  στο Ελληνικό ΠΝ να πραγματοποιήσει ασκήσεις στα νησιά μας από Σαμοθράκη μέχρι Ψαρά, ανασύροντας τη Συνθήκη της Λωζάννης. Την ίδια ώρα η Άγκυρα συνεχίζει τις πάγιες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο και ευρύτερα, με υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά. Φαίνεται πλέον καθαρά ότι η Τουρκία αργά, αλλά σταθερά, προχωρά στην εφαρμογή του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στο Αιγαίο. Δήλωσε στη συνέχεια ο Υπουργός ότι «είχαμε διαβάσει έγκαιρα τι θα συμβεί στον Έβρο» και εμείς, όμως, διαβάσαμε κ. Υπουργέ ότι η επικίνδυνη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή συνδέεται με την πρόοδο των παζαριών των γειτόνων με τους «εταίρους» μας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αποτέλεσμα των επεισοδίων αυτών ήταν το κάλεσμα από τη ΝΔ ευρωενωσιακής Frontex, με 600 άνδρες στα χερσαία σύνορά μας που ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, αφού φέραμε ένα ακόμη ιμπεριαλιστικό μηχανισμό, μετά το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ως «επιδιαιτητή» στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας.

Για την επιχείρηση «IRINI», ανοιχτά της Λιβύης, ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι «εάν δεν οργανωθεί σωστά η επιχείρηση κινδυνεύει η αξιοπιστία της ΕΕ…». Την ευρωΝΑΤΟϊκή αυτή επιχείρηση ναυτικής συνεργασίας στηρίζει η κυβέρνησή σας κ. Υπουργέ με τη συμμετοχή τμήματος των ΕΔ, τη διάθεση φρεγάτας και του λιμανιού της Σούδας και με το πρόσχημα του εμπάργκο διακίνησης όπλων στη Λιβύη. Γνωρίζετε βέβαια ότι η ονομασία της είναι παραπλανητική, αφού σκοπό έχει τον επικίνδυνο  ανταγωνισμό ανάμεσα σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα της Ρωσίας-Κίνας για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της ΝΑ Μεσογείου και ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάφλεξης. Η ενίσχυση του πολεμικού μας Ναυτικού είναι αναγκαία. Όμως η κυβέρνησή σας, λέει ότι  «η οικονομία δεν αντέχει για παροχές στους εργαζόμενους», αντέχει, όμως, να ενισχύει τα θησαυροφυλάκια των «βαρόνων» της παγκόσμιας πολεμικής βιομηχανίας, ενώ αντίστοιχα υποβαθμίζεται η δική μας. Η χώρα μας συζητά με ΗΠΑ και Γαλλία για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας και του  Ναυτικού. Όμως οι προμήθειες αυτές πρέπει να καλύπτουν τις αμυντικές μας ανάγκες και όχι τις ΝΑΤΟϊκές, να γίνονται δε με πλήρη διαφάνεια, παράλληλα με την ανάπτυξη της κρατικής πολεμικής βιομηχανίας και των ναυπηγείων μας. Στο τραπέζι βρίσκεται η αγορά νέων αεροσκαφών, νέων φρεγατών και ελικοπτέρων ναυτικού, αλλά και η αναβάθμιση των παλαιών αεροσκαφών κ.α.

Η διμερής Συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας- Γαλλίας που θα υπογράψετε τον Ιούνη, κ. Υπουργέ, με τον Γάλλο ομόλογό σας, αφορά οικονομικά και περιφερειακά θέματα της ΕΕ, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, την κλιματική αλλαγή, το νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και την ενεργειακή ασφάλεια (τον αγωγό  East Med). Η συμφωνία αυτή αποτελεί «στρατηγική σχέση» εμπλοκής και αντιλαϊκών σχεδιασμών με  τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια που συνδυάζονται με μπίζνες του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαών. Η κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί καλλιεργούν αυταπάτες στο λαό μας περί ισχυρών συμμάχων που θα αποτρέψουν την τουρκική επιθετικότητα.

Τα στρατηγικά σχέδια των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και των ανθρώπων τους σε ΝΑΤΟ-ΕΕ είναι η συνδιαχείριση του Αιγαίου. Για τον ελληνικό λαό άλλη λύση δεν υπάρχει, παρά μόνο η αποδέσμευσή μας από τις αμαρτωλές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και η απομάκρυνση των ορμητηρίων τους από το έδαφός μας.

Σοφικίτης Μιχάλης
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε.α.

Δείτε ακόμα...