Σλοβακία: Ο υπουργός ’Αμυνας λέει ότι είναι ώρα να ληφθεί απόφαση όσον αφορά την αποστολή πολεμικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία

Η Σλοβακία πρέπει να πάρει μια απόφαση σχετικά με την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός ’Αμυνας Γιαροσλάβ Ναντ, αναφερόμενος σε στόλο 11 αεροσκαφών που αποσύρθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, τα οποία δεν είναι όλα σε επιχειρησιακή κατάσταση.

«Πιστεύω ότι είναι ώρα να ληφθεί απόφαση», αναφέρει ο Ναντ σε ανάρτησή του στο Facebook. «Πεθαίνουν άνθρωποι στην Ουκρανία, μπορούμε πραγματικά να τους βοηθήσουμε, δεν υπάρχει χώρος για σλοβακικές πολιτικολογίες».

Ο Ναντ σημείωσε ότι μίλησε στον Πολωνό υπουργό ’Αμυνας στη διάρκεια χθεσινής συνόδου της ΕΕ και ενημερώθηκε ότι η Βαρσοβία θα συμφωνούσε σε μια κοινή διαδικασία για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία.

Η Πολωνία έχει δηλώσει ότι προτίθεται να αποστείλει μαχητικά αεροσκάφη στο πλαίσιο ενός συνασπισμού χωρών. Σήμερα ο επικεφαλής του πολωνικού προεδρικού γραφείου Πάβελ Σροτ δήλωσε στον ραδιοσταθμό Radio Puls ότι ο αριθμός των αεροσκαφών θα είναι χαμηλότερος από τα 14 γερμανικής κατασκευής άρματα μάχης Leopard 2 που δεσμεύτηκε η Πολωνία να παραδώσει στην Ουκρανία.

«Σίγουρα δεν θα ανταποκρίνεται στον αριθμό των Leopard που μεταφέρονται. Σίγουρα θα το κάνουμε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διεθνή συνασπισμού», σημείωσε ο Σροτ.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Έντουαρντ Χέγκερ δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η χώρα του μπορεί να αρχίσει συνομιλίες για την παράδοση αεροσκαφών μετά το επίσημο αίτημα του Κιέβου γι’αυτά.

Η κυβέρνηση του Χέγκερ ασκεί προσωρινώς καθήκοντα ως τις πρόωρες εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο και ο Ναντ έχει πει ότι το κοινοβούλιο θα κληθεί να εμπλακεί σε μια απόφαση σχετικά με τα σχέδια για τα πολεμικά αεροσκάφη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Δείτε ακόμα...