Σλοβακία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομίας

Μπρατισλάβα

Συνεχίζονται οι αναταράξεις στο αστικό πολιτικό προσωπικό στη Σλοβακία. Παραιτήθηκε από τον τετρακομματικό κυβερνητικό συνασπισμό ο υπουργός Οικονομίας, υπό την πίεση δύο κυβερνητικών εταίρων (SaS και Za Ludi) που ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Ιγκορ Μάτοβιτς για κακή διαχείριση της πανδημίας, καθώς η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως, αλλά και για τη συμφωνία προμήθειας εμβολίων από τη Ρωσία.

Ο Μάτοβιτς έχει δηλώσει «έτοιμος» να παραιτηθεί «για να μην πέσει η κυβέρνηση», αλλά ζήτησε να παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα ως υπουργός, κάτι που απορρίπτουν οι κυβερνητικοί εταίροι.

«Παραιτούμαι από τη θέση του υπουργού Οικονομίας. Πιστεύω ότι αυτή η κίνηση θα συμβάλει στην αναδιοργάνωση της κυβέρνησης», είπε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης του κόμματος SaS,Ρίτσαρντ Σούλικ, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Τώρα είναι η σειρά του πρωθυπουργού Ίγκορ Μάτοβιτς να παραιτηθεί, έτσι θα πέσει η παρούσα κυβέρνηση και θα ανοίξει ο δρόμος για ένα νέο υπουργικό συμβούλιο», πρόσθεσε ο Σούλικ.

Η πολιτική κρίση έρχεται σε μια περίοδο που η Σλοβακία, μια χώρα 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων, καταγράφει το τρίτο υψηλότερο ποσοστό θανάτων από την Covid-19 σε όλον τον κόσμο, συγκριτικά με τον πληθυσμό της. Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή στον τοπικό Τύπο δείχνουν ότι πάνω από το 80% των Σλοβάκων θέλουν να παραιτηθεί ο Μάτοβιτς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...