Σλοβακία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη χώρα

ΝΑΤΟ – Enhanced Forward Presence στη Λιθουανία / Πηγή: nato.int

Το Κοινοβούλιο της Σλοβακίας ενέκρινε σήμερα την ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας.

Ο αριθμός των ξένων στρατιωτών μπορεί να ανέλθει σε 2.100. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί μια μονάδα της «Ενισχυμένης Προωθημένης Παρουσίας» («Enhanced Forward Presence») του ΝΑΤΟ, αποτελούμενη από περίπου 1.200 άνδρες από την Τσεχία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και τη Σλοβενία. Η ανάπτυξη αυτή θα περιλαμβάνει και ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, όπως είπε ο υπουργός ’Αμυνας Γιάροσλαβ Ναντ.

«Στο εγγύς μέλλον αναμένουμε στρατιωτικές επιθέσεις εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο αεροδρόμιο του Ούτζχοροντ (στην Ουκρανία) κοντά στα σύνορα με τη Δημοκρατία της Σλοβακίας», είπε ο Ναντ, σύμφωνα με το πρακτορείο TASR. Η πρόταση αυτή είχε ήδη εγκριθεί από την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Σλοβακίας στις 9 Μαρτίου και σήμερα πήρε το πράσινο φως και από το κοινοβούλιο, με 96 ψήφους υπέρ και 15 κατά επί 134 παρόντων βουλευτών.

Η παρουσία ξένων στρατευμάτων είναι αμφιλεγόμενο θέμα στη Σλοβακία, που εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2004. Την Πέμπτη πρόκειται να επισκεφθεί την Μπρατισλάβα ο υπουργός ’Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Η «Ενισχυμένη Προωθημένη Παρουσία» του ΝΑΤΟ είναι η συγκρότηση και ανάπτυξη «πολυεθνικών σχηματισμών μάχης» στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...