Σλοβενία: Υπογραφή μνημονίου για στρατηγική πολιτική πυρηνική συνεργασία με τις ΗΠΑ

Πυρηνικός Σταθμός παραγωγής ρεύματος στη Σλοβενία
Φώτο Αρχείου / Πυρηνικός Σταθμός παραγωγής ρεύματος στη Σλοβενία / Πηγή: Twitter

Η Σλοβενία ​​προχωρά στην υπογραφή μνημονίου συμφωνίας για τη στρατηγική πολιτική στρατιωτική πυρηνική συνεργασία με τις ΗΠΑ, εκφράζοντας την επιθυμία και των δύο χωρών για βαθύτερους διμερείς στρατηγικούς δεσμούς, οι οποίοι θα βελτιώσουν την ενεργειακή ασφάλεια, θα αυξήσουν την ευημερία και θα ενισχύσουν τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Σλοβενίας.

Η κυβέρνηση δήλωσε ότι, εξ ονόματος της Σλοβενίας, ο υπουργός υποδομών Jernej Vrtovec θα συνοδεύσει τον υπουργό Εξωτερικών Anže Logar κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ τη Δευτέρα για την υπογραφή του μνημονίου.

Το Υπουργείο Υποδομών σημείωσε ότι η Σλοβενία ​​και οι ΗΠΑ διατηρούν καλή και εντατική συνεργασία στον τομέα της ενέργειας εδώ και χρόνια.

Οι χώρες συμμερίζονται την άποψη ότι η στρατιωτική πυρηνική συνεργασία αποτελεί σημαντικό μέρος της γενικής διμερούς στρατηγικής σχέσης και μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για πρόσθετη συνεργασία σε άλλα θέματα εθνικής σημασίας, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής και ενεργειακής ασφάλειας, σημειώνει η ανακοίνωση.

Τονίζεται ότι η «πυρηνική συνεργασία ΗΠΑ – Σλοβενίας θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διευκόλυνση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού στη Σλοβενία ​​και το ΝΑΤΟ, καθώς και στην εκπλήρωση των ενεργειακών αναγκών και των στόχων τους για την καθαρή ενέργεια, παρέχοντας παράλληλα σημαντικά επικουρικά οφέλη για την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων.»

Η υπογραφή του εγγράφου αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα και την αναβάθμιση των παραδοσιακά καλών σχέσεων μεταξύ των χωρών, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας, προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο υπάρχων αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο Krško της Σλοβενίας (NEK) κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία Westinghouse. Η Σλοβενία ​​σχεδιάζει να κατασκευάσει έναν δεύτερο αντιδραστήρα στο εγγύς μέλλον.

Ο Leon Cizelj του τμήματος μηχανικών αντιδραστήρων του Ιδρύματος Jožef Stefan (IJS) θεωρεί την υπογραφή του μνημονίου ως συμφωνία κατ’ αρχήν και ανταλλαγή πληροφοριών.

Μιλώντας στο STA, χαιρέτισε τις συνομιλίες και αξιολόγησε ότι θα ήταν συνετό να διεξαχθούν και με άλλες χώρες που θα μπορούσαν να παρέχουν τεχνολογία για έναν νέο αντιδραστήρα, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Γαλλία.

Οι ΗΠΑ είναι σε θέση να προσφέρουν πολλά, είπε, ξεχωρίζοντας το Westinghouse όταν πρόκειται για κλασικούς πυρηνικούς σταθμούς. «Οι Αμερικανοί είναι σχεδιαστές, προγραμματιστές. Ασχολούνται με τη μηχανική, ενώ ο εξοπλισμός παράγεται κυρίως στην Κίνα.»

Η Σλοβενία ​​δεν έχει ακόμη αποφασίσει για την κατασκευή ενός νέου αντιδραστήρα στη ΝΕΚ, με την κατασκευή του να έχει οριστεί για το 2027 το αργότερο σύμφωνα με τις τελευταίες προγραμματισμένες εργασίες. Το Υπουργείο Υποδομών αναφέρει ότι η Σλοβενία ​​είναι και θα παραμείνει πυρηνική χώρα.

Η διάρκεια ζωής του τρέχοντος αντιδραστήρα λήγει το 2023, ενώ η προγραμματισμένη 20ετής παράταση της άδειας λειτουργίας απαιτεί εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων και περιβαλλοντική άδεια.

Πηγή: ibna

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...