Σωματεία και φορείς: Καταδικάζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σωματεία και μαζικοί φορείς απ’ όλη τη χώρα καταδικάζουν την ιμπεριαλιστική κλιμάκωση και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εργαζόμενοι της Ελλάδας εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό και ρωσικό λαό και απαιτούν να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και καλούν το λαό να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Μέχρι στιγμής ανακοινώσεις εξέδωσαν:


Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Καισαριανής (Μέλος της ΟΓΕ)

Στη ανακοίνωση τους αναφέρουν:

«Για μια ακόμη φορά ήχησαν σήμερα τα τύμπανα του πολέμου προκειμένου να δοθεί λύση στα οξυμένα προβλήματα των ανταγωνιστικών οικονομικών συμφερόντων μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ-ΕΕ.

Για μια ακόμη φορά οι ιμπεριαλιστές την γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν.

Η χώρα μας ,με διαχρονική ευθύνη όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων ,είναι πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ ,πιστό μέλος της ΕΕ ,σπαρμένη παντού με ΝΑΤΟΙΚΕΣ και Αμερικάνικες Βάσεις, δαπανάει τεράστια ποσά για εξοπλισμούς και κατά συνέπεια δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση των «συμμάχων». Ήδη από χθες έχουν σταλεί ελικόπτερα από το Στεφανοβίκειο στα σύνορα της Πολωνίας!!!

Δεν φθάνει που ο λαός μας πληρώνει ακριβά τα παιχνίδια των μεγάλων ομίλων στην ενέργεια ,που στενάζει από τους πενιχρούς μισθούς και συντάξεις, που πεθαίνει από έλλειψη μέτρων ασφάλειας στην εργασία και από την κρατική εγκατάλειψη των Νοσοκομείων των καιρό της πανδημίας ,που αγωνιά καθημερινά για τα ανεπαρκή σχολεία, θα πρέπει τώρα να θυσιάσει και τα παιδιά του στον βωμό των ανταγωνιστικών συμφερόντων και του κέρδους .

Μας έχουν μετατρέψει σε θύτες λαών αλλά ταυτόχρονα σε θύματα αντιποίνων

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ
ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΝΙΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΝΑ ΠΟΛΕΜΑΝΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ.
ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΥΚΟΣΥΜΜΑΧΙΕΣ
ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ
Συμμετέχουμε μαζικά στο συλλαλητήριο των σωματείων στις 26/02/2022 , ώρα 12.00 στο Σύνταγμα, με τα πανό μας και τις σημαίες της ΟΓΕ
(Προσυγκέντρωση στην Πλατεία Παναγιώτη Μακρή στις 10.30)»


Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου (Μέλος της ΕΕΔΥΕ)

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου καταδικάζει την απαράδεκτη στρατιωτική εισβολή κι επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πρόκειται για την έναρξη ενός πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία σε βάρος του ουκρανικού, του ρωσικού και των άλλων λαών της περιοχής, με επίκεντρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τους δρόμους μεταφοράς ενέργειας κι εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής.

Καταγγέλλουμε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, που στο όνομα της πολυδιαφημισμένης γεωστρατηγικής αναβάθμισης, εμπλέκουν τη χώρα μας στο κουβάρι των ανταγωνισμών και του πολέμου. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία βάζει το λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους, ενώ παράλληλα φορτώνει στις πλάτες του την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια, ως συνέπειές του.

Η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά του πολέμου. Συντάσσεται με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ στο όνομα των λεγόμενων “συμβατικών της υποχρεώσεων”. Οι ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές Βάσεις, που ενισχύθηκαν περισσότερο από την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία που προετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και συμβάλλουν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, μετατρέποντας την Ελλάδα σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο. Από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Σούδα η χώρα κι ο λαός μας στοχοποιούνται. Καταδικάζουμε το γεγονός της απογείωσης από τη βάση στο Στεφανοβίκειο των πολεμικών ελικοπτέρων Apache με προορισμό την Πολωνία, ώστε να συμβάλλουν στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.

Η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου αντιτάσσεται και καταδικάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο! Εκφράζει την αλληλεγγύη της στον ουκρανικό, στον ρωσικό και στους άλλους λαούς της περιοχής. Οι λαοί δεν έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον έναν ή στον άλλον ιμπεριαλιστή! Είναι ανάγκη να στοιχηθούν κάτω από τη σημαία της πάλης για την ικανοποίηση των δικών τους συμφερόντων κι αναγκών, του αγώνα για να γίνει κάθε λαός κυρίαρχος και νοικοκύρης στον τόπο του!
Απαιτούμε την άμεση απεμπλοκή της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και της Ρωσίας στην Ουκρανία. Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ΑμερικανοΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις περικύκλωσης της Ρωσίας! Να μην χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Να ξηλωθούν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και υποδομές. Να μην επικυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μην σταλεί στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.»


Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

«Την ώρα που η λαϊκή οικογένεια:

 • αδυνατεί να τα βγάλει πέρα με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης
 • βρίσκεται αντιμέτωπη με την πανδημία, ως αποτέλεσμα των ελλιπών μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να παραμένει αθωράκιστο
 • ζει στο πετσί της τι θα πει φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση, μαζικές απολύσεις, κλείσιμο εργοστασίων και επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, όπως η ΛΑΡΚΟ
 • φορτώνεται ολοένα και μεγαλύτερα βάρη για τη μόρφωση και τις σπουδές των παιδιών της

η κυβέρνηση δίνει δις ευρώ για ΝΑΤΟικές εξοπλιστικές δαπάνες κι εμπλέκει όλο και περισσότερο τη χώρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οι αντιπαραθέσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία στο Ουκρανικό μέτωπο εγκυμονούν νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, με καταστροφικές επιπτώσεις για όλους τους λαούς στην περιοχή και στην οποία δεν έχουμε καμία δουλειά να εμπλακούμε.

Η μεταφορά βαριού εξοπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη από τις δεκάδες βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη χώρα μας, με σκοπό την περικύκλωση της Ρωσίας, βάζουν στο στόχαστρο των ανταγωνισμών τους τον ελληνικό λαό.

Γιατί οι βάσεις των ΗΠΑ σε ελληνικό έδαφος δεν αφορούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Γιατί τα Rafale δεν θα αναχαιτίζουν τούρκικα πολεμικά αεροσκάφη που είναι στην ίδια με μας λυκοσυμμαχία.

Γιατί οι φρεγάτες που αγοράζουμε θα περιπολούν όπου το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι Αμερικανοί έχουν συμφέροντα κι όχι στα νησιά μας.

Γιατί τα πυρηνικά που παρκάρουν σε ελληνικό έδαφος, προορίζονται να πλήξουν στόχους που δεν έχουν σχέση με την αμυντική ικανότητα της χώρας.

Γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις στέλνουν ένοπλες δυνάμεις στο Κόσσοβο, στον Περσικό, στο Αφγανιστάν, κι αύριο στην Ουκρανία, αντί να θωρακίζουν την κυριαρχία μας σε αέρα, θάλασσα και έδαφος.

Καταδικάζουμε τη «νέα» Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις που η υπογραφή της τον Οκτώβριο και η επ’ αόριστον ισχύ της την οποία προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ, βάζει το λαό μας σε τεράστιους κινδύνους, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και σε στόχο αντιποίνων. Γιατί η αναβάθμιση των αμερικανο-νατοϊκών βάσεων και υποδομών, στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο, στο Λιτόχωρο και στη Λάρισα, δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται για τα συμφέροντα των λυκοσυμμαχιών ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Απαιτούμε τώρα:

 • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
 • Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, να κλείσουν άμεσα όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές και να μη χρησιμοποιηθούν για επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
 • Την επιστροφή όλων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό.
 • Την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και να συμβάλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη, τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλους λαούς.»


Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας

Οι μαθητές της Αθήνας στέλνουν ηχηρό μήνυμα καταδικάζοντας τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία.

«Όχι στον πόλεμο στην Ουκρανία! Έξω η Ελλάδα από τον πόλεμο! Συνένοχοι στον φόνο δε θα γίνουμε!» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας και καλεί «όλα τα 15μελή και 5μελή συμβούλια να συζητήσουν, να καταδικάσουν τον πόλεμο και να χτυπήσει συναγερμός σε όλα τα σχολεία: Κάνουμε κολλάζ, κρεμάμε πανό, γράφουμε συνθήματα και πολλά ακόμα. Με ένα στόμα – μια φωνή παίρνουμε θέση: Όχι στον πόλεμο! Όχι στη συμμετοχή της χώρας μας με κανέναν τρόπο στο έγκλημα κατά του λαού της Ουκρανίας». 

Υπογραμμίζει πως «σήμερα τα παιδιά στην Ουκρανία δεν πήγαν σχολείο. Χιλιάδες από αυτά, μετά την απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας, βρίσκονται στους δρόμους με την οικογένειά τους, προσπαθούν να φύγουν από την ίδια τους τη χώρα. Συγκρούσεις, βομβαρδισμοί, ανθρώπινος πόνος…». Γι αυτό οι μαθητές «ενώνουμε τη φωνή μας με τον ελληνικό λαό ενάντια στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ως εδώ! Να σταματήσει τώρα ο πόλεμος». 

Τονίζει ακόμα πως «αντιπαραθέσεις και οικονομικά – στρατιωτικά συμφέροντα διαρκώς προκαλούν συγκρούσεις, βασανίζουν τους λαούς σε όλο τον κόσμο» και προσθέτει ότι «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις εικόνες παιδιών και των οικογενειών τους να θαλασσοπνίγονται, έχουμε συμμαθητές πρόσφυγες που είναι μακριά από τις οικογένειές τους! Δε θέλουμε να δούμε ξανά και άλλες τέτοιες εικόνες!». 

«Την ίδια στιγμή που στα μαθήματα στο σχολείο μαθαίνουμε πως τα τριάντα χρόνια που υπάρχει η ΕΕ ζούμε ειρηνικά και προστατευμένα, όσο θυμόμαστε τους εαυτούς μας γίνονται πόλεμοι, επιθέσεις, βομβαρδισμοί με το ΟΚ και την ανάμειξη των “ειρηνευτικών” ΝΑΤΟ και ΕΕ! Δεν ξεχνάμε το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, τη Συρία και άλλες χώρες που όλα αυτά τα χρόνια ως μαθητές προσπαθήσαμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στα θύματα των πολεμικών συγκρούσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά. Προσθέτει μάλιστα πως «τώρα, έχουμε καταλάβει ότι Ρωσία από τη μία και ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από την άλλη, χρόνια τώρα προσπαθούν να έχουν το “πάνω χέρι” στην Ουκρανία για να εξυπηρετήσουν δικά τους συμφέροντα, να αυξήσουν τη δύναμη και την κυριαρχία τους, να έχουν πρόσβαση σε κρίσιμα και πλούσια εδάφη, στους δρόμους και αγωγούς φυσικού αερίου κλπ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο λαός της Ουκρανίας, οι λαοί που στα εδάφη τους γίνονται πολεμικές συγκρούσεις, οι λαοί όπως ο δικός μας που οι κυβερνήσεις τους τους μπλέκουν, αντί να ζουν “πλούσια στα πλούσια εδάφη τους”, δεν κερδίζουν τίποτα, παρά μόνο πληρώνουν…».

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή απαιτεί να σταματήσει εδώ και τώρα κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο, καθώς «12 επιθετικά ελικόπτερα για να ενισχύσουν την πλευρά των ΗΠΑ στον πόλεμο στην Ουκρανία έφυγαν χτες… από τη Λάρισα!». 

Και αναρωτιέται: «Πώς γίνεται οι πύραυλοι, τα πλοία που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση σε όλο τον κόσμο να είναι για την “άμυνα” της χώρας μας; Ποιον εξυπηρετεί να σταλούν Έλληνες φαντάροι ή στρατιωτικοί στην Ουκρανία; Πως “προστατευόμαστε” από κινδύνους, όταν έχει γεμίσει η Ελλάδα από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και πυρηνικά και αξιοποιούνται για να γίνονται πόλεμοι; Σε βάσεις και πολεμικούς εξοπλισμούς να δίνονται 4 δισ από τα χρήματα των γονιών μας και όχι στα σχολεία μας, εμείς να είμαστε αντιμέτωποι με την ακρίβεια, τη φτώχεια».

Καταλήγοντας, ξεκαθαρίζει ότι «εμάς δεν μας ρώτησε κανείς για όλα αυτά… Με όλα αυτά και γινόμαστε “κομμάτι” ενός πολέμου που δε θέλουμε, αλλά μπαίνει και το δικό μας μέλλον σε κίνδυνο» και συμπληρώνει ότι οι μαθητές «δεν δεχόμαστε να γίνεται η πατρίδα μας συμμέτοχη, επειδή έτσι αποφάσισε η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες, σε πολεμικά σχέδια και εγκλήματα ούτε θέλουμε να “διαλέγουμε” ποιανού τα πολεμικά σχέδια θα στηρίξουμε. Εμείς θέλουμε ο λαός της Ουκρανίας, οι λαοί όλοι του κόσμου να ζουν ειρηνικά και αδελφωμένα, όπως τους αξίζει και μπορούν τον 21ο αιώνα, χωρίς φτώχεια, δυστυχία, προσφυγιά».


Η ΕΓ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών

«Οι φοιτητές, η νεολαία ενώνουμε τη φωνή μας με τον ελληνικό λαό ενάντια στην πολεμική αναμέτρηση στην Ουκρανία!!! Απαιτούμε κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα, κανένας Έλληνας φαντάρος να μη σταλεί στην Ουκρανία!!!Να κλείσουν άμεσα οι ΝΑΤΟικές βάσεις!!!», τονίζει η ΕΓ του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Σε ανακοίνωσή του το ΜΑΣ σημειώνει:

«Το εύφλεκτο υλικό που οδήγησε στην ανάφλεξη της περιοχής με τη ρώσικη εισβολή, συσσωρευόταν εδώ και χρόνια στην περιοχή! Τα όποια προσχήματα αξιοποιεί η κάθε πλευρά δεν μπορούν να κρύψουν ότι η σύγκρουση είναι αποτέλεσμα των ανταγωνισμών των ιμπεριαλιστών, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με τη Ρωσία! Αυτές οι αντιπαραθέσεις για τα μερίδια των αγορών, τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και τις σφαίρες επιρροής έχουν καταστροφικές επιπτώσεις για όλους τους λαούς στην περιοχή. Τα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για περικύκλωση της Ρωσίας, η απόφαση της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις αποσχισθείσες περιοχές, η συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων αποτέλεσαν όλα στοιχεία στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Καλλιεργείται παράλληλα το εθνικιστικό μίσος ανάμεσα στους λαούς για να κρυφτούν οι πραγματικές αιτίες της σύγκρουσης και να στρατευτούν οι λαοί κάτω από τα συμφέροντα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ από τη μία και Ρωσίας από την άλλη!Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν!

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει τεράστιες ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό! Απαιτούμε να σταματήσει οποιαδήποτε συμμετοχή και διευκόλυνση της χώρας μας προς τους φονιάδες των λαών που μετατρέπει τη χώρα μας σε θύτη άλλων λαών, αλλά και στόχο αντιποίνων!!!Η εμπλοκή της Ελλάδας σε στρατιωτικές ασκήσεις-πρόβες πολέμου, η μεταφορά ΝΑΤΟικού εξοπλισμού και στρατιωτικών δυνάμεων από την Αλεξανδρούπολη προς την Ανατολική Ευρώπη, η αξιοποίηση των αμερικανικών βάσεων σε Λάρισα και Σούδα ως πολεμικών ορμητηρίων, οι αποστολές στρατιωτικών εκτός συνόρων βάζουν στο στόχαστρο των ανταγωνισμών τον ελληνικό λαό!! Αποδεικνύεται ξανά ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας “σταθερότητας και ασφάλειας”, αλλά πολεμικός εμπρηστής στην περιοχή μας! Καταδικάζουμε τη “νέα” Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις που βάζει τον λαό μας σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους!!!

Είναι πρόκληση οι ελληνικές κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ, χθες του ΣΥΡΙΖΑ, να σπαταλούν 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για το ΝΑΤΟ την ίδια ώρα που εκτινάσσεται η ακρίβεια και η φτώχεια, η υποχρηματοδότηση της Παιδείας και της Υγείας έχει χτυπήσει “κόκκινο”!!! Αποδεικνύεται για άλλη μία φορά ότι οι πανάκριβοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί δεν αξιοποιούνται για την άμυνα της χώρας, αλλά για την ενεργότερη εμπλοκή στα αιματοβαμμένα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ!

Απαιτούμε τώρα:

 • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία!
 • Να κλείσουν άμεσα οι βάσεις στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο και στη Λάρισα, να κλείσουν άμεσα όλες οι ευρωατλαντικές υποδομές και να μη χρησιμοποιηθούν για επιχειρήσεις στην Ουκρανία.
 • Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές! Απαιτούμε την επιστροφή όλων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό.
 • Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.
 • Την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο λαός έχει τη δύναμη με την πάλη του να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και να συμβάλει ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ειρήνη, τη φιλία, την αλληλεγγύη, τις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλους λαούς!».


Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο

«Η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας είναι η τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμαζόταν για καιρό στο έδαφος της συσσωρευμένης έντασης και του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΝΑΤΟ- ΕΕ- Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο, για τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Έναν σκληρό ανταγωνισμό που οδηγεί σε ένα ακόμη ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ευρώπη, 23 χρόνια μετά τη Γιουγκοσλαβία.

Η χρήση στρατιωτικών μέσων που παίρνει τη σκυτάλη από τη διπλωματία και τους προσωρινούς συμβιβασμούς, έχει στόχο την επικράτηση στην κούρσα για τις σφαίρες επιρροής, το ποιος θα έχει μεγαλύτερο έλεγχο στην παραγωγή και μεταφορά ενέργειας, ποια ιμπεριαλιστικά κράτη και οργανισμοί θα αποκτήσουν το πάνω χέρι για λογαριασμό των μονοπωλίων που αρπάζουν τον πλούτο που παράγει η εργατική τάξη σε κάθε περιοχή.

Η για πάνω από 30 χρόνια προσπάθεια να οπλίσουν με μίσος τον ένα λαό απέναντι στον άλλον, λαούς που ζούσαν για δεκαετίες αδελφωμένοι, φανερώνει ότι το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα δεν διστάζει να τους οπλίζει και να τους βάζει να αλληλοεξοντωθούν, προκειμένου να συνεχίσουν να μετρούν κέρδη μια χούφτα πολυεθνικές.

Η πολεμική αντιπαράθεση στην Ουκρανία όμως δεν αφορά μόνο τους δυο λαούς. Αφορά όλους τους λαούς, την εργατική τάξη όλου του κόσμου γιατί οι αιτίες που αιματοκύλησαν και δολοφονούν τους λαούς στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική κρύβονται και σήμερα πίσω από την απαράδεκτη στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εμπλοκή της Ελλάδας για λογαριασμό της ευρωατλαντικής δολοφονικής συμμαχίας που έχουν προάγει και αποφασίσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις με την εγκατάσταση νέων αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στη χώρα, όπως αυτή της Αλεξανδρούπολης που έχει μετατραπεί σε κόμβο μεταφοράς και προώθησης στρατιωτικών δυνάμεων προς την Ανατολική Ευρώπη, βάζει στο στόχαστρο και τον λαό μας, που από «θύτης» μπορεί να μετατραπεί και σε «θύμα». Ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα επηρεάσουν αυτές οι εξελίξεις τις επιθετικές ορέξεις της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Τα διλήμματα που βάζουν οι εκμεταλλευτές μας για να συνταχτούμε πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο πόλο, αν δηλαδή θα στηρίζουμε τη Ρωσία ή τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., όχι μόνο δεν λύνουν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από την ακρίβεια και την πανδημία, αλλά τα μεγεθύνουν. Ο λαός μας μετρά πανάκριβα τις αρνητικές συνέπειες από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αέριου, ο κίνδυνος να εκτιναχτούν οι τιμές στο ρεύμα και στα καύσιμα είναι πολύ μεγάλος. Την ίδια στιγμή που η ακρίβεια σαρώνει το λαϊκό εισόδημα και τα νοσοκομεία είναι στα όρια της κατάρρευσης η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να δαπανά πάνω από 5 δις ευρώ το χρόνο, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την υπεράσπιση της άμυνας της χώρας αλλά αξιοποιούνται για τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. που αιματοκυλούν ολόκληρους λαούς.

Τα συμφέροντα του λαού μας όχι μόνο δε βρίσκονται στην βαθύτερη εμπλοκή σ’ αυτούς τους δολοφονικούς σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, αλλά στην άμεση απεμπλοκή από αυτούς. Τα συνδικάτα και η εργατική τάξη στην Ελλάδα να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν:

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ.
ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε.

Να μην χρησιμοποιηθούν ευρωατλαντικές υποδομές από ελληνικό έδαφος για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας
Να κλείσουν τώρα όλες οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.
Οι εργαζόμενοι πρέπει και θα δυναμώσουν την πάλη για αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ»


Ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πάτρας (Μέλος της ΟΓΕ)

«Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει την στρατιωτική επέμβαση και εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία που αποτελεί το πρώτο τυπικό πολεμικό επεισόδιο, κλιμάκωση και αποτέλεσμα των σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μία και τη Ρωσία από την άλλη για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, τις σφαίρες επιρροής.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Ουκρανικό, το Ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής και στεκόμαστε στο πλευρό τους, προκειμένου να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια, κυρίαρχοι στον τόπο τους.

Καλούμε τις γυναίκες να ξεσηκωθούν ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που βάζουν τους λαούς σε θανάσιμους κινδύνους και τους καταδικάζουν στη φτώχεια και στην προσφυγιά. Οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου δεν έχουμε κανένα συμφέρον από τους πολέμους που σχεδιάζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και υλοποιούν οι κυβερνήσεις που τους εξυπηρετούν και οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Παλεύουμε για να μην αφήσουμε να χυθεί το αίμα μας και το αίμα των παιδιών μας για τα συμφέροντα του ενός ή του άλλου τμήματος των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των μεγαλεμπόρων κ.α. που τα υπηρετούν, το ένα ή το άλλο κράτος ή ομάδα κρατών ή διεθνών οργανισμών.

Καταδικάζουμε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις που κατέστησαν το λαό στόχο, καθώς έχουν εμπλέξει τη χώρα μας στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών μετατρέποντας την Ελλάδα σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών.

Καταγγέλλουμε τη χρήση της βάσης στο Στεφανοβίκειο ως πολεμικό ορμητήριο των ελικοπτέρων «Απάτσι» για να πάρουν μέρος στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία.»

Δείτε ακόμα...