Σούδα: Ο υπουργός Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνόδευσαν αμερικάνους γερουσιαστές που «επιθεώρησαν» το ΝΑΤΟικό ΚΕΝΑΠ

EUROKINISSI

Αμερικανούς γερουσιαστές με επικεφαλής τον Σαλούντ Καρμπαχάλ και τον Ρικ Λάρσεν της Armed Services Committee, καθώς και τον Tόνι Γκονζάλες της Appropriations Committee που επισκέφθηκαν τη Βάση των Αμερικανών στη Σούδα συνόδευσαν σήμερα ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος. Παρών και ο πρέσβης τους στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος έσπευδε ξανά να κάνει λόγο για το «στολίδι στο στέμμα της διμερούς αμυντικής συνεργασίας», τονίζοντας παράλληλα και «όσα όσα κάνουμε μαζί για να προωθήσουμε τους κοινούς στρατηγικούς μας στόχους στην Ανατολική Μεσόγειο και ακόμα παραπέρα, ενισχυμένοι από την MDCA», τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις.

Στην παρουσία τους στη Σούδα ενημερώθηκαν από τον διοικητή του ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) για την αποστολή και τη λειτουργία του «συμμαχικού πολυεθνικού και διακλαδικού κέντρου εκπαιδεύσεως».

Μιλώντας ο Ν. Παναγιωτόπουλος επεσήμανε τη «σημασία της στρατηγικής σχέσεως ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ, η οποία βασίζεται σε κοινές ιστορικές και πολιτικές αξίες». Προέβη επίσης, σε σύντομη παρουσίαση της «καταστάσεως ασφαλείας» στην Ανατολική Μεσόγειο και των «υποστηρικτικών ενεργειών» της κυβέρνησης προς την Ουκρανία.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, γεγονός που αποδεικνύεται από τη συνέπεια στις υποχρεώσεις της απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ», επιβεβαιώνοντας βασικά τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα που έχει αναλάβει η ντόπια αστική τάξη.

Σε ανάλογο φόντο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, επεσήμανε την «σημασία» της επίσκεψής των Αμερικανών γερουσιαστών στην χώρα μας, «στο πλαίσιο της στενής και διαρκώς εξελισσόμενης στρατηγικής σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ», ενώ σε ό,τι αφορά στις τρέχουσες εξελίξεις, αναφέρθηκε στις «συνέπειες της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και στις επιπτώσεις της στην ασφάλεια και σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Αναφέρθηκε επίσης στην «προοπτική και στις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ», στο πλαίσιο της και της MDCA, όπως «και στην αυξανόμενη συχνότητα και διάρκεια κοινών δράσεων, συνεργασιών και επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών».

Εξάλλου, τόνισε την «εποικοδομητική συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων, σε επίπεδο Διεθνών Οργανισμών, που εκφράζεται με την ενεργό συμμετοχή τους στις δράσεις και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ», με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αποστολή ανδρών μέχρι και στη Μοζαμβίκη, στο πλαίσιο ευρωενωσιακής επιχείρησης.

Επεσήμανε επίσης τις «στρατιωτικές συνεργασίες» και τα «εταιρικά σχήματα» που έχουν αναπτυχθεί σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο με χώρες των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, «συμβάλλοντας στην ανάδειξη και διασφάλιση του ρόλου της Ελλάδος ως αξιόπιστου συμμάχου, εταίρου και πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής», όπως είπε.

Δείτε ακόμα...