ΣΟΥΔΑ: Το ΚΕΝΑΠ εκπαιδεύει επιτελείς στην τυποποίηση του ΝΑΤΟ

ΚΕΝΑΠ/NMIOTC – Σούδα

Από την Δευτέρα 4 έως και την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η 7η Εκπαιδευτική Σειρά του Σχολείου «Drafting, Production and Maintenance of NATO Standards and Doctrines», στην έδρα του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής/NATO Maritime Interdiction Operational Training Center (ΚΕΝΑΠ/NMIOTC), στην Κρήτη.

Την έναρξη εργασιών του Σχολείου χαιρέτησε ο νεοεκλεγμένος από τη Στρατιωτική Επιτροπή ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Military Committee/MC) Έλληνας Διευθυντής του NATO Standardization Office, Υποστράτηγος Δημήτριος Σιγουλάκης.

Στην εκπαίδευση, που παρασχέθηκε από εξειδικευμένους εκπαιδευτές του ΓΕΕΘΑ, της Διοίκησης Μετασχηματισμού ΝΑΤΟ (Allied Command Transformation/ACT) και του Γραφείου Τυποποίησης ΝΑΤΟ (NATO Standardization Office/NSO), συμμετείχαν 25 Αξιωματικοί από 13 κράτη-μέλη, 7 φορείς της Νατοϊκής Δομής Διοίκησης και “Κέντρα Αριστείας του ΝΑΤΟ” (NATO Centers of Excellence).

Το υπόψη Σχολείο έχει λάβει την ανώτατη πιστοποίηση από τη Διοίκηση Μετασχηματισμού της Συμμαχίας στο Νόρφολκ (Allied Command Transformation/ACT) και εντάσσεται στο Σχέδιο για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης στην Tυποποίηση ΝΑΤΟ, την επίβλεψη υλοποίησης του οποίου έχει αναλάβει το ελληνικό ΓΕΕΘΑ. Μέχρι σήμερα συνολικά έχουν εκπαιδευτεί στο ΚΕΝΑΠ 204 επιτελείς των κρατών – μελών και οντοτήτων της Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ.

Η Νατοϊκή τυποποίηση 

Παρά το ότι στους Νατοϊκούς κόλπους, εκδηλώνονται όλο και περισσότερο οι αντιθέσεις ανάμεσα στις χώρες – μέλη, Νατοϊκό ζητούμενο παραμένει, οι δυνάμεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και των εταίρων τους, να «μιλούν την ίδια γλώσσα» και να χρησιμοποιούν τα ίδια τεχνικά πρότυπα, για να είναι αποτελεσματικές, όταν αναπτύσσονται μαζί σε επιχειρήσεις και ασκήσεις.

Αυτό ακριβώς το «σωτήριο» για την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ ρόλο, αναλαμβάνει η Υπηρεσία Τυποποίησης του ΝΑΤΟ (NSO) και η σχετική εκπαιδευτική δραστηριότητα του ΚΕΝΑΠ. Όλες αυτές οι δράσεις, προάγουν την τυποποίηση του ΝΑΤΟ, με στόχο την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας των στρατιωτικών δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας, κατά την εφαρμογή των επικίνδυνων για τους λαούς σχεδίων της.

Δείτε ακόμα...