Σουδάν: 168 νεκροί σε βίαια επεισόδια

Χαρτούμ, Πρωτεύουσα του Σουδάν
Φώτο Αρχείου / Χαρτούμ, Πρωτεύουσα του Σουδάν

Τουλάχιστον 168 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε βίαια επεισόδια στο Νταρφούρ, απολογισμός που συγκαταλέγεται στους βαρύτερους στην επαρχία του δυτικού Σουδάν που σπαράσσεται επί δεκαετίες από πόλεμο, ανέφερε μη κυβερνητική οργάνωση.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν στην Κρινκ, 80 χιλιόμετρα από την Ελ Τζενέινα, την πρωτεύουσα του Δυτικού Σουδάν, την Παρασκευή, ημέρα που έχασαν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι, σύμφωνα με τον Άνταμ Ρίγκαλ, εκπρόσωπο της ΜΚΟ Γενικός Συντονισμός για τους Πρόσφυγες και τους Εκτοπισμένους του Νταρφούρ.

«Τουλάχιστον 168 άνθρωποι σκοτώθηκαν (χθες) Κυριακή και (άλλοι) 98 τραυματίστηκαν», είπε ο κ. Ρίγκαλ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός και μπορεί να γίνει ακόμη πιο βαρύς.

Τοπικός ηγέτης της φυλής Μασαλίτ ανέφερε πως είδε πτώματα σε πολλά χωριά στον τομέα της Κρινκ. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) απηύθυνε έκκληση στις αρχές να εγγυηθούν την ασφαλή διακομιδή των τραυματιών σε νοσοκομεία της περιοχής.

Σύμφωνα με τον Γενικό Συντονισμό, τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν όταν ένοπλοι, μέλη αραβικών φυλών, επιτέθηκαν σε χωριά της αφρικανικής μειονότητας των Μασαλίτ, σε αντίποινα για τον θάνατο, την Πέμπτη, δύο μελών των φυλών τους.

Το Σουδάν, όπου το 2019 τερματίστηκε η τριακονταετής δικτατορία του Όμαρ Ελ Μπασίρ, βυθίζεται μετά το νέο στρατιωτικό πραξικόπημα σε πολιτικό και οικονομικό μαρασμό.

Ως τα τέλη της χρονιάς, προειδοποιεί ο ΟΗΕ, τα 20 από τα 45 εκατομμύρια των Σουδανών θα είναι αντιμέτωπα με διατροφική ανασφάλεια. Και αυτοί που θα δοκιμαστούν περισσότερο στη χώρα, μια από τις φτωχότερες στον κόσμο, θα είναι οι 3,3 εκατ. και πλέον εσωτερικά εκτοπισμένοι, που ζουν σχεδόν όλοι σε καταυλισμούς στο Νταρφούρ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...