Σουδάν: Καμία διαπραγμάτευση – συνεργασία με τους πραξικοπηματίες

Διαδηλώσεις στο Σουδάν κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος 25/10/21
Φώτο Αρχείου / Διαδηλώσεις στο Σουδάν κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος 25/10/21

Υπό τις σφοδρές διαμαρτυρίες μεγάλου μέρους του σουδανικού λαού, μαζικών φορέων και πολιτικών κομμάτων, αλλά με τις επιδοκιμασίες διεθνών, περιφερειακών οργανισμών και άλλων δυνάμεων που παρεμβαίνουν στη χώρα, υπεγράφη την Κυριακή στο Σουδάν η νέα συμφωνία ανάμεσα στον ανατραπέντα πρωθυπουργό Α. Χάμντοκ και τον Σουδανό στρατηγό και αρχηγό των πραξικοπηματιών της 25ης Οκτώβρη, Α. Φ. Μπουρχάν, για τη συγκρότηση νέας «μεταβατικής» κυβέρνησης «τεχνοκρατών». Χτες παραιτήθηκαν οι 12 από τους 17 Υπουργούς τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση, ούτε συνεργασία» με τους πραξικοπηματίες.

Ο Α. Χάμντοκ ισχυρίστηκε πως η συμφωνία «ανοίγει την πόρτα αρκετά πλατιά για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων της μεταβατικής περιόδου» και δικαιολόγησε τον νέο ενδοαστικό συμβιβασμό με τους πραξικοπηματίες, λέγοντας ότι στόχος είναι «να διατηρηθεί η οικονομική πρόοδος και το οικονομικό άνοιγμα στον κόσμο». Στο πλαίσιο της συμφωνίας απελευθερώθηκαν επίσης πολλοί πολιτικοί κρατούμενοι.

Απέναντι στον νέο συμβιβασμό με τη χούντα, ωστόσο, διαδήλωσαν ξανά χιλιάδες Σουδανοί, απαιτώντας καταδίκη των πραξικοπηματιών και ακύρωση των αποφάσεών τους, υπενθυμίζοντας τους δεκάδες νεκρούς διαδηλωτές στις λαϊκές κινητοποιήσεις, που φτάνουν τουλάχιστον τους 41, καθώς χτες ένας 16χρονος διαδηλωτής δολοφονήθηκε με σφαίρες στο κεφάλι.

Αργότερα χτες, οι 12 από τους 17 υπουργούς που προέρχονται από κόμματα του συνασπισμού «Δυνάμεις για την Ελευθερία και την Αλλαγή» ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση, ούτε συνεργασία» με τους πραξικοπηματίες.

Θετική στάση υιοθέτησαν έναντι της συμφωνίας αξιωματούχοι του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και χωρών όπως οι ΗΠΑ, Βρετανία, Νορβηγία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος και Σαουδική Αραβία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...