Σουδάν: Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι πάνω από 800.000 άνθρωποι θα φύγουν από την χώρα για να ξεφύγουν από τον πόλεμο

Περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι ενδέχεται να φύγουν από το Σουδάν ως αποτέλεσμα των εμπόλεμων συρράξεων που μαίνονται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πως στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται πολλοί που είχαν φτάσει στο Σουδάν όντας ήδη πρόσφυγες από άλλες χώρες.

«Αν δεν υπάρξει μια γρήγορη επίλυση αυτής της κρίσης θα συνεχίσουμε να βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους να αναγκάζονται να τρέπονται σε φυγή προς αναζήτηση ασφάλειας και βοήθειας», είπε ο Ραούφ Μαζού σε ενημέρωση εκπροσώπων κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

«Σε διαβουλεύσεις που είχαμε όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και εταίρους καταλήξαμε σε έναν υπολογισμό ότι περίπου 815.000 ανθρώπους ενδέχεται να καταφύγουν στις επτά γειτονικές χώρες» (του Σουδάν), συμπλήρωσε ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Η εκτίμηση περιλαμβάνει περίπου 580.000 Σουδανούς, τόνισε ο Μαζού, με πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν και από άλλες χώρες που έχουν βρει καταφύγιο στο Σουδάν. Επιπρόσθετα ο ίδιος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, σχεδόν 73.000 άνθρωποι έχουν ήδη καταφύγει στις εξής χώρες: Νότιο Σουδάν, Τσαντ, Αίγυπτο, Ερυθραία, Αιθιοπία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και Λιβύη.

Στην ίδια ενημέρωση εκπροσώπων κρατών μελών του ΟΗΕ, ο συντονιστής ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για το Σουδάν προειδοποίησε ότι η ανθρωπιστική κρίση μετατρέπεται σε μια «γενικευμένη καταστροφή», σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος διάχυσης σε γειτονικές χώρες είναι ανησυχητικός.

«Έχουν περάσει περισσότερες από δύο εβδομάδες καταστροφικών μαχών στο Σουδάν, μια σύγκρουση που μετατρέπει την ανθρωπιστική κρίση του Σουδάν σε μια γενικευμένη καταστροφή», δήλωσε μέσω σύνδεσης βίντεο ο Αμπντού Ντιένγκ, κάτοικος και συντονιστής παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα. Αεροπορικές επιδρομές, πυροβολισμοί και εκρήξεις συγκλονίζουν και πάλι σήμερα το Χαρτούμ, παρά την ανακοίνωση μιας εκεχειρίας στις μάχες ανάμεσα στο στρατό και τους παραστρατιωτικούς που έχουν βυθίσει το Σουδάν σε μια ανθρωπιστική κατάσταση που πλησιάζει «στην κατάρρευση», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...