Σουδάν: Πάνω από 700.000 είναι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι με τον αριθμό τους να υπερδιπλασιάζεται

Οι αιματηρές μάχες στο Σουδάν από τα μέσα Απριλίου έχουν αναγκάσει πάνω από 700.000 ανθρώπους να καταφύγουν σε άλλες περιοχές της χώρας, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι μάχες συνεχίζονται στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν μεταξύ των στρατοπέδων των δύο αντιπάλων στρατηγών, που συγκρούονται από τις 15 Απριλίου ενώ οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή μεταξύ των εκπροσώπων τους στη Σαουδική Αραβία είναι στάσιμες.

«Είναι υπερδιπλάσιος του αριθμού των εσωτερικά εκτοπισμένων» που καταγράφηκαν την περασμένη Τρίτη και ήταν 340.000, εξήγησε ο Πολ Ντίλον, εκπρόσωπος του ΔΟΜ κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη. Πριν από την έναρξη των συγκρούσεων, 3,7 εκατ. άνθρωποι είχαν καταγραφεί ως εσωτερικά εκτοπισμένοι στο Σουδάν, δήλωσε ο Ντίλον.

«Είναι πολύ δύσκολο αυτή στιγμή να βρουν χρήματα. Τα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης δεν λειτουργούν, το τραπεζικό σύστημα δεν λειτουργεί. Τα καύσιμα είναι δυσεύρετα και ακριβά», πρόσθεσε ο Ντίλον.

«Πολλοί εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν καταφύγει σε συγγενείς τους, ενώ άλλοι συγκεντρώνονται σε σχολεία, τεμένη και δημόσια κτίρια», εξήγησε ο Ντίλον. Τόνισε την «μεγάλη γενναιοδωρία του σουδανικού λαού και των κοινοτήτων που έχουν ανοίξει τις πόρτες τους σε εκτοπισμένους που φθάνουν στις περιοχές τους». Αλλά υπογράμμισε επίσης ότι οι ίδιες οι κοινότητες υποδοχής «σε πολλές περιπτώσεις βιώνουν ήδη τις συνέπειες από τις τρεις και πλέον εβδομάδες μαχών».

Επίσης 150.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και μετακινήθηκαν αλλού στην περιοχή μετά από την έναρξη των μαχών, σύμφωνα με τα στοιχεία με χθεσινή ημερομηνία που συγκεντρώθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...