Σουδάν: Πολιτικά κόμματα απορρίπτουν συμφωνία με το Ισραήλ

Σουδανικά πολιτικά κόμματα απέρριψαν την απόφαση της κυβέρνησης να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, με αξιωματούχους να λένε ότι θα σχηματίσουν μέτωπο αντιπολίτευσης ενάντια στη συμφωνία.

Δεκάδες Σουδανοί διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα, Χαρτούμ, την Παρασκευή μετά την κοινή δήλωση του Ισραήλ, του Σουδάν και των Ηνωμένων Πολιτειών, αναφέροντας ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να “τερματίσουν την κατάσταση της επιθετικότητας μεταξύ των εθνών τους”.

Σε δήλωση του Λαϊκού Κόμματος Του Κογκρέσου του Σουδάν, το δεύτερο πιο σημαντικό συστατικό του πολιτικού συνασπισμού των Δυνάμεων Ελευθερίας και Αλλαγής (FFC), ανέφερε ότι ο σουδανός λαός δεν είναι υποχρεωμένος να αποδεχθεί τη συμφωνία εξομάλυνσης.

“Βλέπουμε ότι ο λαός μας, ο οποίος απομονώνεται συστηματικά και περιθωριοποιείται από μυστικές συμφωνίες, δεν δεσμεύεται από τη συμφωνία εξομάλυνσης”, ανέφερε η δήλωση.

Ο Καμάλ Ομάρ, ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Κογκρέσου, ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι η μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν δεν εκλέγεται και συνεπώς δεν είναι εξουσιοδοτημένη να ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ.

“Αυτή η μεταβατική κυβέρνηση κατέλαβε τη σουδανική θέση για να ικανοποιήσει τις περιφερειακές και διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών”, ανέφερε.

Οι διαδηλωτές στο Χαρτούμ βγήκαν στους δρόμους και φώναζαν “καμία ειρήνη, καμία διαπραγμάτευση, καμία συμφιλίωση με την κατοχική οντότητα” και “δεν θα παραδοθούμε, θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό της Παλαιστίνης”.

Πηγή: Aljazeera

Δείτε ακόμα...