Σφοδρές συγκρούσεις και αεροπορικές επιδρομές συνεχίστηκαν και σήμερα στο Σουδάν, παρά την ανακοίνωση μιας «κατ’ αρχήν συμφωνίας» για την παράταση μέχρι τις 11 Μαΐου μιας εκεχειρίας που ουδέποτε έγινε σεβαστή, «συγκρούσεις και εκρήξεις» συγκλονίζουν τα βόρεια προάστια του Χαρτούμ, ανέφεραν τα χαράματα κάτοικοι στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Την επταήμερη συμφωνίας εκεχειρίας από σήμερα είχε ανακοινώσει πριν λίγες μέρες το υπουργείο Εξωτερικών του Νοτίου Σουδάν και υποτίθεται πως συμφώνησαν γι΄αυτήν οι επικεφαλής των αντιτιθέμενων πλευρών.
Οι πέντε εκατομμύρια κάτοικοι της πρωτεύουσας ζουν πλέον στο ρυθμό των βομβαρδισμών, προσπαθώντας να αποφύγουν αδέσποτες σφαίρες κλεισμένοι μέσα σε σπίτια χωρίς νερό ούτε ηλεκτρικό, με όλο και λιγότερα χρήματα και τρόφιμα και όλα αυτά μέσα σε αποπνικτική ζέστη.
Η Ένωση Σουδανών Γιατρών επισήμανε πως μόνον στο Χαρτούμ χιλιάδες νεφροπαθείς δεν έχουν τη δυνατότητα αιμοκάθαρσης γιατί έχουν καταρρεύσει τα νοσοκομεία και πως πολλοί άλλοι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα έχουν μείνει να αργοπεθαίνουν στα σπίτια τους αβοήθητοι.
Σφοδροί βομβαρδισμοί ακούγονται επίσης από τις γειτονικές πόλεις Ομντουρμάν και Μπάχρι,
μεταδίδει το Ρόιτερς.Ο αριθμός των νεκρών από τις συγκρούσεις που
συνεχίστηκαν σήμερα για 20η ημέρα, ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες
(πάνω από 550 ή και 600) και οι τραυματίες σε τουλάχιστον 5.000 με
6.000, αν και ο ακριβής αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος γιατί έχει
καταρρεύσει το σύστημα υγείας της χώρας εδώ και αρκετές μέρες.
Στο Νταρφούρ, που πλήττεται περισσότερο όπως και η πρωτεύουσα, έχουν μοιραστεί όπλα σε πολίτες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη που κάνουν λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς στην περιοχή σε μια εβδομάδα. Η περιοχή ακόμα δεν είχε επουλώσει τα τραύματα του πολέμου που ξέσπασε το 2003.
Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ο στρατός ανακοίνωσε πως «αποδέχθηκε» την παράταση αυτή, που προτάθηκε από την IGAD (Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη, περιφερειακός οργανισμός της ανατολικής Αφρικής), καλώντας να δοθεί «αφρικανική λύση στα προβλήματα της ηπείρου», ενώ ως τώρα έλεγε πως ανταποκρινόταν στις μεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας.
Το στρατόπεδο του στρατηγού Μπουρχάν ανέφερε πως δεσμεύτηκε να «ονομάσει απεσταλμένο για να διαπραγματευτεί την εκεχειρία» με ομόλογό του από το στρατόπεδο του στρατηγού Ντάγκαλο, υπό την αιγίδα «των προέδρων του Νότιου Σουδάν, της Κένυας και του Τζιμπουτί», σε χώρα που δεν έχει οριστεί ακόμα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση του Κουβέιτ ανακοίνωσε χτες πως θα ξεκινήσει πτήσεις για την αποστολή ιατρικού και φαρμακευτικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας προς το αεροδρόμιο του Πορτ Σουδάν αντί για την επισφαλές (λόγω συγκρούσεων) αεροδρόμιο του Χαρτούμ.