Σουηδία: Δεσμεύεται δημόσια για αύξηση των εξοπλισμών της

Πολεμικά Πλοία του ΝΑΤΟ SNMG2 με Σουηδικό Ναυτικό
Φώτο Αρχείου / NATO – SNMG2 – Συμμετοχή σε άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού της Σουηδίας / Πηγή: MARCOM

Η Σουηδία εκμεταλλευόμενη την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης δεσμεύεται δημόσια για αύξηση των εξοπλισμών της. Η σουηδική κυβέρνηση παρουσίασε σήμερα πρόγραμμα που προβλέπει την επιτάχυνση της επανεπένδυσης στις ένοπλες δυνάμεις της, με στόχο οι αμυντικές δαπάνες να φθάσουν στο 2% του ΑΕΠ «το συντομότερο δυνατόν», λόγω της ρωσικής εισβολής στη Ρωσία.

Η Στοκχόλμη, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει την αύξηση των αμυντικών δαπανών μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Μόσχα το 2014, δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά επιδιώκει να επιτύχει τον στόχο αυτόν το αργότερον σε μία δεκαετία, ανακοίνωσε η σουηδική κυβέρνηση.

Οφείλουμε να τον επιτύχουμε το συντομότερο δυνατόν στην πράξη

Μαγκνταλένα Αντερσον, Πρωθυπουργός Σουηδίας

Η Σουηδία, η οποία αφιέρωνε μέχρι και το 4% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τις είχε μειώσει δραστικά από την δεκαετία του 1990 κοντά στο 1%.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης την αύξηση του αριθμού των νέων που θα πρέπει να κάνουν υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Παρά την προσπάθεια να πεισθεί ο σουηδικός λαός για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η σουηδή πρωθυπουργός απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο τις τελευταίες ημέρες εκτιμώντας ότι αυτό θα κινδύνευε να «αποσταθεροποιήσει» την βόρεια Ευρώπη, καθώς η Μόσχα είναι ανοικτά εχθρική σε μία σουηδική ένταξη στην Ατλαντική Συμμαχία.

Οι συνολικές αμυντικές δαπάνες για το 2021 έφθασαν τα 66 δισεκατομμύρια κορώνες (περί τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ) και προγραμματίζεται η αύξησή τους στα 91 δισεκατομμύρια κορώνες μέχρι το 2025, σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης.

Το μερίδιο των αμυντικών δαπανών είχε ήδη ξεπεράσει το 1,2% το 2020 και θα φθάσει το 1,5% βραχυπρόθεσμα με βάση τις επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί.

Φινλανδία: Στο άρμα του ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια

Στιγμιότυπο από προπαγανδιστικό βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας της Φινλανδίας για κοινή αεροπορική άσκηση με τις ΗΠΑ στην Αλάσκα (Red Flag-Alaska 19-1)
Φώτο Αρχείου / Στιγμιότυπο από προπαγανδιστικό βίντεο της Πολεμικής Αεροπορίας της Φινλανδίας για κοινή αεροπορική άσκηση με τις ΗΠΑ στην Αλάσκα (Red Flag-Alaska 19-1) / Πηγή: finish air force (ilmavoimat)

Η γειτονική Φινλανδία, επίσης εκτός της Συμμαχίας, απέρριψε επίσης την λύση της ένταξης στο ΝΑΤΟ άμεσα, αλλά οι πολιτικές και κοινοβουλευτικές συζητήσεις για το θέμα συνεχίζονται. Θυμίζουμε ότι «μάχες» στο Φιλανδικό τύπο έχουν κλιμακωθεί γι αυτό το θέμα. Ειδικά την περίοδο που υποτίθεται ότι αξιολογούνταν η «αγορά του αιώνα». Συνολικά 64 αεροσκάφη τύπου F-35A Lightning II της αμερικανικής Lockheed Martin πρόκειται να προμηθευτεί μέχρι το 2030 η Φινλανδία. Γεγονός που εξόργισε Γάλλους και Σουηδούς που προωθούσαν τα δικά τους.

Αύξηση των πολεμικών προϋπολογισμών από πολλούς ιμπεριαλιστές

Ο στόχος του 2% είναι προσδιορισμένος από το ΝΑΤΟ για τα μέλη του, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται πάνω από το ποσοστό αυτό. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία και η Δανία, ανακοίνωσαν σημαντικές επενδύσεις στον στρατιωτικό τομέα. Σήμερα ανακοίνωσε την πρόθεσή της και η Αυστραλία να ενισχύσει τους εξοπλισμούς της… θεαματικά.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...