Σουηδία: Η πρωθυπουργός ’Αντερσον αναγνώρισε την ήττα και παραιτείται

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα ’Αντερσον παραδέχθηκε σήμερα την ήττα της και τη νίκη του συνασπισμού της κεντροδεξιάς και της άκρας δεξιάς στις βουλευτικές εκλογές, αφού σχεδόν ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων.

Η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την παραίτησή της, την οποία θα υποβάλει επισήμως αύριο, Πέμπτη. Έτσι οι σοσιαλδημοκράτες εγκαταλείπουν την κυβερνητική εξουσία μετά από οκτώ χρόνια, αφού με την πολιτική τους, ειδικά στο μεταναστευτικό άνοιξαν δρόμους στην ακροδεξιά.

Ο συνασπισμός, που αποτελείται από τρία κόμματα της δεξιάς και το ακροδεξιό κόμμα «Δημοκράτες της Σουηδίας» (SD), έχει «μια πλειοψηφία μικρή, αλλά ωστόσο πλειοψηφία», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Άντερσον.

Σύμφωνα με τα σχεδόν τελικά αποτελέσματα με καταμετρημένες τις ψήφους από περισσότερα από το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο συνασπισμός δεξιάς/άκρας δεξιάς με επικεφαλής τον συντηρητικό Ουλφ Κρίστερσον λαμβάνει 176 έδρες, έναντι 173 για το συνασπισμό της σοσιαλδημοκρατίας με επικεφαλής την ’Αντερσον.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής ήταν σε τέτοιο βαθμό αμφίρροπο ώστε για να επιβεβαιωθούν τα πλήρη αποτελέσματα χρειάστηκε να καταμετρηθούν σήμερα και οι μερικές δεκάδες χιλιάδες ψήφοι που έλειπαν. Το αποτέλεσμα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί επισήμως, κάτι που θα γίνει πιθανόν το σαββατοκύριακο.

Το εθνικιστικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα « «Δημοκράτες της Σουηδίας» που έχει εκφράσει εκφράσει αντιρρήσεις για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών. Φαίνεται να κερδίζουν το 20,6% των ψήφων, ξεπερνώντας τους «Μετριοπαθείς» που συγκεντρώνουν 19,1%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...