Σουηδία: Το «κεντροδεξιό» μπλοκ επικρατεί στις εκλογές σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα

Το λεγόμενο «κεντροδεξιό» μπλοκ, στο οποίο περιλαμβάνεται και το ακροδεξιό κόμμα είναι, όπως όλα δείχνουν, οι μεγάλοι κερδισμένοι των βουλευτικών εκλογών στη Σουηδία, σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα. 

Ύστερα από μια βραδιά ανατροπών, η εκλογική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι τα τελικά αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται μέχρι την Τετάρτη, αφού η κατάσταση είναι ρευστή και οι διαφορές πολύ μικρές.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, που αντιπροσωπεύουν το 95% των εκλογικών τμημάτων, η συμμαχία υπό τον ηγέτη των Μετριοπαθών της σουηδικής δεξιάς Ουλφ Κρίστερσον εξασφαλίζει οριακή πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας 175-176 έδρες από τις συνολικά 349 στο κοινοβούλιο. Μεγάλη άνοδο καταγράφει το ακροδεξιό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες (SD), με επικεφαλής τον Τζίμι Άκεσον. Επί του παρόντος, καταγράφει ποσοστό 20,7% και γίνεται το δεύτερο κόμμα στη Σουηδία.

Στον αντίποδα, το «κεντροαριστερό» μπλοκ της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον προβλέπεται να εξασφαλίσει 173-174 έδρες.

Το «κεντροδεξιό» μπλοκ υπολογίζεται πως θα συγκεντρώσει 49,7% των ψήφων, ενώ το «κεντροαριστερό» μπλοκ 48,8%. Η διαφορά αντιστοιχεί σε περίπου 47.000 ψήφους ενός εκλογικού σώματος 7,8 εκατομμυρίων, με καταμετρημένο το 94,9% των εκλογικών τμημάτων.

Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν απίθανη την ανατροπή των συσχετισμών με την ενσωμάτωση των ψήφων που δεν έχουν καταμετρηθεί (όπως π.χ. των απόδημων Σουηδών), ωστόσο δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε ακόμη.

Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων θα κορυφωθούν τα παζάρια για σχηματισμό κυβέρνησης, η οποία θα κληθεί να ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ, ενώ θα αναλάβει και την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...