Σπέρνουν… νάρκες

Αμερικανοί πεζοναύτες στην Ιαπωνία
Αμερικανοί πεζοναύτες στην Ιαπωνία

Πυρετώδεις επαφές έχει ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Ασία – Ειρηνικό, με απανωτές υπουργικές Συνόδους «2+2» (επικεφαλής υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών), όπως έγινε σε Ιαπωνία και Φιλιππίνες.

Τα επίσημα ανακοινωθέντα καταγράφουν νέα μέτρα, που αναβαθμίζουν τη στρατιωτική παρουσία των Αμερικανών σε όλη την περιφέρεια, απέναντι στην προσπάθεια της Κίνας να «αναδιαμορφώσει τη διεθνή τάξη προς όφελός της», γεγονός που χαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη στρατηγική πρόκληση στην περιοχή Ινδικού – Ειρηνικού και πέραν αυτής»…

Από το Τόκιο, για παράδειγμα, ανακοινώθηκε η ίδρυση Κοινού Αρχηγείου για τον ενιαίο συντονισμό των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στην Ιαπωνία, και μάλιστα «με διευρυμένες αποστολές και επιχειρησιακές αρμοδιότητες». Από τη Μανίλα, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν τη στήριξη με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια της δραστικής ανασυγκρότησης των φιλιππινέζικων Ενόπλων Δυνάμεων και τη βελτίωση της «διαλειτουργικότητας» με αυτές των ΗΠΑ.

Οι εξελίξεις αυτές αθροίζονται στις κοινές «αμυντικές δεσμεύσεις» για αλληλοστήριξη «σε οποιαδήποτε κατάσταση εν καιρό ειρήνης και έκτακτη ανάγκη», με χρήση και του πυρηνικού οπλοστασίου της Ιαπωνίας, την εγκατάσταση «αντιπυραυλικών ασπίδων» (THAAD) που ξαναφέρνουν τα πυρηνικά στην Κορεατική Χερσόνησο, με νέες κοινές επενδύσεις (π.χ. με τη Σιγκαπούρη) για την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.

Αλλά και με την επέκταση των στρατιωτικών γυμνασίων στην περιοχή, στο πλαίσιο των οποίων οι ΗΠΑ ανέπτυξαν για πρώτη φορά εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Ασία – Ειρηνικό, μετά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

Τι δείχνουν όλα αυτά;

Οτι η πολεμική προπαρασκευή εντείνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό σκηνικό, που μόνο ανησυχία μπορεί να προκαλεί στους λαούς. Αλλά και εγρήγορση για δράση, ενάντια σε σχεδιασμούς που σπέρνουν νάρκες πολέμου σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Ασία και Ειρηνικό, για τα συμφέροντα και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου.

Το σχόλιο του Ριζοσπάστη

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...