Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές βρήκαν «εκατομμύρια ρουπίες» μέσα στο σπίτι του προέδρου

Οι ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας στη Σρι Λάνκα που υποχρέωσαν τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας να εγκαταλείψουν την επίσημη κατοικία τους δήλωσαν σήμερα ότι θα συνεχίσουν την κατάληψη των κατοικιών μέχρι να παραιτηθούν αμφότεροι.

«Ο πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί, ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί και η κυβέρνηση πρέπει να φύγει», είπε σε συνέντευξη Τύπου στον τόπο διαμαρτυρίας ο θεατρικός συγγραφέας Ρουβάντιε Τσικέρα περιστοιχιζόμενος από άλλους ηγέτες του κινήματος.

Ο πρόεδρος Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα και ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε σχεδιάζουν να παραιτηθούν, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της βουλής, υποκύπτοντας στις έντονες πιέσεις έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων κατά την οποία οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν έφοδο στην επίσημη προεδρική κατοικία και πυρπόλησαν την κατοικία του πρωθυπουργού στο Κολόμπο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS από το Νέο Δελχί, οι διαδηλωτέ που εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρουτο Σάββατο βρήκαν «εκατομμύρια ρουπίες», ανέφερε σήμερα Κυριακή η τοπική εφημερίδα Daily Mirror.

Όπως γράφει το δημοσίευμα, οι διαδηλωτές φέρεται να «βρήκαν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό μέσα στην έπαυλη». Στα κοινωνικά δίκτυα δημοσιεύονται βίντεο να μετρούν τα χαρτονομίσματα που ανακαλύφθηκαν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι «τα χρήματα παραδόθηκαν στις μονάδες ασφαλείας».

Το Σάββατο, οι διαδηλωτές κατέλαβαν την κατοικία του προέδρου της Σρι Λάνκα. Κολύμπησαν στην πισίνα του, έφαγαν στην κουζίνα του και έμειναν στα δωμάτιά του. Βίντεο σχετικά με αυτό κοινοποιήθηκαν ευρέως στο Διαδίκτυο.

Το Σάββατο, χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Κολόμπο, απαιτώντας την παραίτηση του Ρατζαπάκσα. Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις. Εισέβαλαν επίσης στην κατοικία του πρωθυπουργού, την οποία πυρπόλησαν αργότερα.

Οι διαμαρτυρίες λόγω της τεράστιας οικονομικής κρίσης έχουν παραλύσει τη χώρα από τις αρχές Απριλίου. Όπως είπε ο Βικρεμεσίνγκε στο TASS σε αποκλειστική συνέντευξη, η Σρι Λάνκα πλήττεται σκληρά από τη χειρότερη κρίση στη σύγχρονη ιστορία της και οι πολιτικοί του νησιωτικού κράτους δεν μπορούν ακόμη να βρουν ανάλογες κρίσεις αυτόν ή τον προηγούμενο αιώνα. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η χώρα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη μέση της κρίσης.

Ο Wickremesinghe επεσήμανε ότι η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις σε ξένα νομίσματα, καύσιμα και προϊόντα πετρελαίου, λιπάσματα, τρόφιμα και φάρμακα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, θα χρειαστούν τρία χρόνια ή και περισσότερα για να ανακάμψει από την οικονομική κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...