Σρι Λάνκα: Η χώρα σε χρεοκοπία και λαϊκές δυνάμεις στους δρόμους

Δυνάμεις καταστολής της Σρι Λάνκα διέλυσαν διαδήλωση ενάντια στην οικονομική κρίση
Δυνάμεις καταστολής της Σρι Λάνκα διέλυσαν διαδήλωση ενάντια στην οικονομική κρίση

Το υπουργείο Οικονομικών της Σρι Λάνκα ανακοίνωσε την αναστολή των πληρωμών για όλες τις εξωτερικές υποχρεώσεις της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο την Τρίτη.

Η αθέτηση υποχρεώσεων έχει ανακοινωθεί για όλες τις εκκρεμείς σειρές ομολόγων που εκδόθηκαν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, για όλες τις διμερείς πιστώσεις (από κυβέρνηση σε κυβέρνηση), εξαιρουμένων των γραμμών ανταλλαγής μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας της Σρι Λάνκα και μιας ξένης κεντρικής τράπεζας, καθώς και όλες τις δανειακές συμβάσεις σε ξένο νόμισμα ή πιστωτικές διευκολύνσεις με εμπορικές τράπεζες ή άλλους πιστωτικούς οργανισμούς, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κυβέρνηση της χώρας λαμβάνει τα έκτακτα μέτρα «μόνο ως έσχατη λύση για να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής θέσης της δημοκρατίας», ανέφερε το υπουργείο.

Η Σρι Λάνκα βιώνει τη χειρότερη οικονομική της κρίση από την ανεξαρτησία το 1948. Προέκυψε από τη συρρίκνωση του ξένου τουρισμού λόγω της πανδημίας, η οποία οδήγησε στην έλλειψη αποθεμάτων ξένου συναλλάγματος στη χώρα. Σε αυτό το περιβάλλον, οι αρχές αναγκάστηκαν να περικόψουν τις εισαγωγές και να εισαγάγουν περιορισμένη εξοικονόμηση πόρων. Επιπλέον, ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε πάνω από 17% τον Μάρτη.

Το εξωτερικό χρέος της χώρας, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 35 δισ. δολάρια, εμποδίζει τη Σρι Λάνκα να κάνει εξωτερικό δανεισμό και να παλέψει ενάντια στην οικονομική κρίση.

Η χώρα συγκλονίζεται τις τελευταίες μέρες από ογκώδεις διαδηλώσεις, με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Μαχίντα Ρατζαπάκσα, η κυβέρνηση του οποίου «φυλλορροεί». Η κρίση και οι διαμαρτυρίες ώθησαν πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου να παραιτηθούν, ενώ 40 βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίζουν πλέον σύμφωνα με την κομματική γραμμή.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις «διάσωσης» με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αυτή την εβδομάδα, με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών να λένε ότι οι κάτοχοι κρατικών ομολόγων και άλλοι πιστωτές μπορεί να χρειαστεί να «κουρευτούν». Η Σρι Λάνκα αναμένει 3 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ για να στηρίξει το ισοζύγιο πληρωμών του νησιού τα επόμενα τρία χρόνια.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...