Η παραίτηση του προέδρου της Σρι Λάνκα, του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, έγινε αποδεκτή, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, δύο ημέρες μετά τη φυγή του στο εξωτερικό λόγω των μαζικών και μαχητικών λαϊκών διαδηλώσεων, ενάντια στην επιδείνωση της ζωής, στην ακρίβεια, αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων.
«Ο Γκοταμπάγια νομικά παραιτήθηκε», είπε ο Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουαρντένα. Διευκρίνισε πως η αυθεντικότητα της επιστολής επαληθεύτηκε και «από εδώ και πέρα, θα πρέπει να ονομαστεί νέος (υπηρεσιακός) πρόεδρος, όπως ορίζει το Σύνταγμα».
Την ίδια ώρα, ένας 26χρονος διαδηλωτής κατέληξε την Τετάρτη σε νοσοκομείο του Κολόμπο, όπου μεταφέρθηκε, αφού αντιμετώπισε «αναπνευστικές δυσκολίες», ύστερα από την επίθεση της αστυνομίας ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις, μετά και από την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που κηρύχθηκε στη χώρα.
Θυμίζουμε ότι ο προσωρινός πρόεδρος της χώρας -μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργός- Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε έδωσε εντολή στο στρατό «να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της τάξης». Μόνο προχτές, οι τραυματίες στις διαδηλώσεις έφτασαν τους 84.
Χτες, αντιπρόσωποι των διαδηλωτών δήλωσαν ότι «αποσυρόμαστε ειρηνικά από το προεδρικό μέγαρο, την προεδρική γραμματεία και το πρωθυπουργικό γραφείο, άμεσα, αλλά θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».
Στο μεταξύ, η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Βουλής ανακοίνωσε ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση τελικά δεν θα γίνει. Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων συμφώνησαν να συνεδριάσει σήμερα το Σώμα, ενώ στις 20 του μήνα αναμένεται να εκλέξει και νέο πρόεδρο της χώρας.
Επίσης, ο πρώην αρχηγός του στρατού -και πρώην υποψήφιος πρόεδρος- Σαράθ Φονσέκα δήλωσε έτοιμος να αναλάβει την προεδρία της χώρας αν εκλεγεί, μετά από παροτρύνσεις διαφόρων βουλευτών της αντιπολίτευσης, όπως είπε. Πρόσθεσε δε ότι οι διαδηλωτές δεν πρέπει να βιαστούν να παραδώσουν τα κτίρια που κατέλαβαν, όπως μετέδωσε και η «Daily Mirror» της Σρι Λάνκα.
Τα αδιέξοδα για τον λαό της νησιωτικής χώρας της Νότιας Ασίας μεγαλώνουν ασφυκτικά τους τελευταίους μήνες, καθώς η πολιτική εξυπηρέτησης του μεγάλου κεφαλαίου του φόρτωσε τεράστια ελλείμματα και χρέη, καταστρέφοντας παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Πλέον είναι τεράστιες οι δυσκολίες για προμήθεια ακόμα και στοιχειωδών φαρμάκων, τροφίμων, αλλά και καυσίμων.
(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)