Σρι Λάνκα: Κλιμακώνονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις – Διαδηλωτές κατέλαβαν και το πρωθυπουργικό μέγαρο

Διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα, Κολόμπο, εισέβαλαν νωρίτερα σήμερα στο γραφείο του πρωθυπουργού και κατέλαβαν εγκαταστάσεις της κρατικής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, καθώς οι μαζικές λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην επιδείνωση της ζωής, στην ακρίβεια, αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων του λαού συνεχίζονται, παρά τους κυβερνητικούς ελιγμούς αλλά και την κλιμακούμενη κρατική καταστολή.

Τουλάχιστον 30 διαδηλωτές τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο πρωθυπουργικό μέγαρο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Σρι Λάνκα «NewsWire».

Οι διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής με δακρυγόνα και κανόνια νερού, καθώς νωρίτερα ο πρωθυπουργός Ρανίλ Γουικρεμεσίνγκε κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας «να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να αποκατασταθεί η τάξη» και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Σαβέντρα Σίλβα, είπε ότι ο στρατός και η αστυνομία θα σεβαστούν το σύνταγμα.

ην ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, που διέφυγε στις Μαλδίβες τα ξημερώματα της Τετάρτης, αναμένεται σήμερα να κατευθυνθεί στη Σιγκαπούρη.

Κυβερνητική πηγή, η οποία αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι ο Ρατζαπάκσα θα στείλει την επιστολή παραίτησής του στον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Σρι Λάνκα μετά την προσγείωσή του στη Σιγκαπούρη. Με βάση το σύνταγμα της χώρας, η επιστολή αυτή είναι απαραίτητη για να επισημοποιηθεί η παραίτηση του προέδρου.

Ταυτόχρονα, τα αστικό πολιτικό σύστημα επιδιώκει να εγκλωβίσει τη λαϊκή οργή σε ανώδυνα μονοπάτια, ετοιμάζοντας μία εναλλακτική για την επόμενη μέρα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου δήλωσε ότι ο Ρατζαπάκσα διόρισε τον πρωθυπουργό Γουικρεμενσίγκε ως αναπληρωτή του, ωστόσο βουλευτής της αντιπολίτευσης δήλωσε σήμερα ότι ο μελλοντικός πρόεδρος και ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να είναι άτομα που προηγουμένως ήταν μέλη της κυβέρνησης προκειμένου να οικοδομηθεί «εμπιστοσύνη με τον λαό».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...