Σρι Λάνκα: Ο Πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα με αεροπλάνο

Ο πρώην Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα που εγκατέλειψε τη χώρα στις 13/07/2022
Φώτο Αρχείου / Ο πρώην Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα που εγκατέλειψε τη χώρα στις 13/07/2022

Υπό το βάρος των μαζικών κινητοποιήσεων του λαού ενάντια στην επιδείνωση της ζωής, στην ακρίβεια αλλά και την καταπάτηση δικαιωμάτων του, ο Πρόεδρος της Σρι Λάνκα, Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα, εγκατέλειψε τη χώρα με αεροπλάνο, ενώ σήμερα αναμένονταν η δήλωση παραίτησής του.

Εκμεταλλευόμενος την ασυλία και την θέση του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, λόγω του αξιώματος, ο Ρατζαπάκσα, κατέφυγε σε στρατιωτική βάση όπου επιβιβάστηκε σε αεροπλάνο που είχε προορισμό τις Μαλδίβες. Αξιωματούχος του αεροδρομίου του Μαλέ, πρωτεύουσας των Μαλδίβων, επεσήμανε περίπου στη 01:30 σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ότι το στρατιωτικό αεροσκάφος προσγειώθηκε και οι τρεις επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν υπό αστυνομική συνοδεία σε άγνωστη προς το παρόν τοποθεσία.

Να σημειωθεί ότι στην απόπειρά του να διαφύγει μέσω του αεροδρομίου της πρωτεύουσας Κολόμπο οι άνδρες της υπηρεσίας μετανάστευσης αρνήθηκαν να του σφραγίσουν το διαβατήριο και να του επιτρέψουν να φύγει.

Ο Ρατζαπάκσα και η οικογένειά του επέστρεψαν στην στρατιωτική βάση όπου είχαν καταφύγει στο λιμάνι του Τρινκομάλε, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, με την χρήση πολεμικού πλοίου.

Ο νεότερος αδελφός του, Μπάσιλ, που έχει και αμερικανική υπηκοότητα και παραιτήθηκε τον Απρίλη από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, επίσης έχασε την πτήση του για το Ντουμπάι ύστερα από αντίστοιχη αντιπαράθεση με τις υπηρεσίες μετανάστευσης.

Πάντως εκπρόσωποι των διαδηλωτών και εργατικών ενώσεων προειδοποιούσαν χτες τον Πρόεδρο ότι αν σήμερα δεν παραιτηθεί θα προχωρήσουν σε ακόμα πιο μαζικές κινητοποιήσεις, απεργίες και διαδηλώσεις. Επίσης διεκδικούν ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση να λογοδοτήσουν για τη σημερινή απελπιστική κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα που αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε βασικά αγαθά, τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...