Σρι Λάνκα: Παραιτούνται ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός υπό το βάρος των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων

Δυνάμεις καταστολής της Σρι Λάνκα διέλυσαν διαδήλωση ενάντια στην οικονομική κρίση
Δυνάμεις καταστολής της Σρι Λάνκα διέλυσαν διαδήλωση ενάντια στην οικονομική κρίση

Σε παραίτηση οδηγούνται ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα, υπό το βάρος των συνεχιζόμενων μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων που αποτελούν αποφασιστική απάντηση στην εκτίναξη της ακρίβειας, στις ελλείψεις σε βασικά αγαθά, στη γενίκευση της εξαθλίωσης του λαού.

Ο πρόεδρος της χώρας, ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Ρανίλ Ουικρεμεσίγκε ότι θα παραιτηθεί την Τετάρτη. Ο πρωθυπουργός Ουικρεμεσίγκε έχει πει πως επίσης θα παραιτηθεί, προκειμένου να αναλάβει την εξουσία μεταβατική κυβέρνηση στην οποία θα εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα..

Ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας έχουν διαμηνύσει πως τα πλήθη θα συνεχίσουν την κατάληψη των επίσημων κατοικιών του προέδρου και του πρωθυπουργού στο Κολόμπο ώσπου να παραιτηθούν.

Η κατάσταση στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της νήσου ήταν συγκριτικά ήρεμη σήμερα, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έκαναν περίπατο στα γραφεία και στην επίσημη κατοικία του προέδρου. Η αστυνομία δεν έκανε καν προσπάθεια να τους σταματήσει.

Οι Ρατζαπάξα και Ουικρεμεσίγκε δεν έχουν εμφανιστεί δημόσια από την Παρασκευή. Σύμφωνα με το σύνταγμα της χώρας, αφού ο πρόεδρος και πρωθυπουργός υποβάλουν επίσημα τις παραιτήσεις τους, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου θα ορκιστεί υπηρεσιακός πρόεδρος ώσπου η εθνική αντιπροσωπεία της Σρι Λάνκα να ψηφίσει και να αναδείξει νέο πρόεδρο, τερματίζοντας πρόωρα εντός 30 ημερών τη θητεία του Ρατζαπάξα, που κανονικά θα ολοκληρωνόταν το 2024.

Οι εργαζόμενοι της χώρας κατηγορούν την κυβέρνηση Ρατζαπάξα (γόνο μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας της χώρας) για την κατάρρευση της οικονομίας, που βασίζεται κυρίως στον τουρισμό και στη γεωργία. Ο τουριστικός τομέας υπέστη βαρύ χτύπημα από την πανδημία του κορονοϊού, ενώ ο πρωτογενής τομέας από την απαγόρευση εισαγωγής και χρήσης χημικών λιπασμάτων, που αργότερα ακυρώθηκε. Τα δημοσιονομικά της Σρι Λάνκα κατέρρευσαν λόγω της αύξησης του χρέους και τις γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές της κυβέρνησης Ρατζαπάξα προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και το τουριστικό κεφάλαιο. Ενώ τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος εξαντλήθηκαν με ταχύτητα καθώς ανέβαιναν οι τιμές των καυσίμων.

Η χώρα της Ασίας δεν έχει πλέον δολάρια για την εισαγωγή καυσίμων, στα οποία επιβλήθηκε δελτίο. Στα καταστήματα που έχουν ακόμη αέριο για μαγείρεμα σχηματίζονται τεράστιες ουρές. Ο ονομαστικός πληθωρισμός στη χώρα 22 εκατομμυρίων κατοίκων έφθασε το 54,6% τον περασμένο μήνα και η κεντρική τράπεζα προειδοποιεί πως ενδέχεται να ξεπεράσει το 70% εντός μηνών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...