Σρι Λάνκα: Σε καθεστώς χρεοκοπίας με τον λαό αντιμέτωπο με την πείνα

Σε καθεστώς χρεοκοπίας βρίσκεται ουσιαστικά από σήμερα η Σρι Λάνκα, καθώς, για πρώτη φορά στην ιστορία της, δεν κατάφερε να αποπληρώσει το χρέος της.

Συγκεκριμένα, χθες έληξε η περίοδος χάριτος 30 ημερών για την αποπληρωμή τόκων χρέους ύψους 78 εκατ. δολαρίων, που έπρεπε να καταβάλει η χώρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια.

Ερωτηθείς από το BBC, εάν η χώρα βρίσκεται σε χρεοκοπία, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Νανταλάλ Βιρσίνγκε είπε πως «μπορεί να υπάρξουν τεχνικοί ορισμοί… από την πλευρά τους (των πιστωτών) μπορούν να το θεωρήσουν χρεοκοπία». «Η θέση μας είναι πολύ ξεκάθαρη, μέχρι να υπάρξει αναδιάρθρωση χρέους, δεν μπορούμε να αποπληρώσουμε», πρόσθεσε.

Τα χειρότερα για το λαό της χώρας είναι μπροστά, καθώς η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δανεισμό και πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τις συμφωνίες χρέους της με τους πιστωτές. Η κυβέρνηση έχει πει προηγουμένως ότι χρειάζεται έως και 4 δισ. δολάρια φέτος.

Την περασμένη Παρασκευή, ο νέος πρωθυπουργός, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, δήλωσε στο BBC ότι η οικονομική κατάσταση «θα επιδεινωθεί πριν βελτιωθεί».

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, δεσμεύτηκε πάντως να διασφαλίσει ότι οι οικογένειες θα λαμβάνουν τρία γεύματα την ημέρα. Κάνοντας έκκληση στον κόσμο για περισσότερη οικονομική βοήθεια, είπε «δεν θα υπάρξει επισιτιστική κρίση, θα βρούμε φαγητό».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...