Στα όρια της Λισιτσάνσκ ο ρωσικός στρατός – Εξοπλισμό 450 εκατ. δολαρίων από ΗΠΑ

Ουκρανία - Ρωσία

Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, μεταξύ της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ επί της ουσίας, συμπληρώνει τέσσερις μήνες σήμερα, η Μόσχα προελαύνει, αργά αλλά σταθερά, στην περιοχή του Ντονμπάς, εδραιώνοντας την κυριαρχία της στην περιοχή.

Ρωσικές δυνάμεις έφθασαν στα όρια της πόλης Λισιτσάνσκ, στην περιφέρεια Λουγκάνσκ της ανατολής Ουκρανίας, ανέφερε χθες Πέμπτη το γενικό επιτελείο στο Κίεβο, το οποίο υποστήριξε πάντως πως απωθήθηκαν από τα ουκρανικά στρατεύματα.

Επίσης σημειώθηκε ρωσική επίθεση κοντά στην κοινότητα Μπορίβσκε, ανατολικά του ποταμού Ντονέτς, που επίσης απωθήθηκε, σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο. Πρόκειται για τον ποταμό που χωρίζει τη Λισιτσάνσκ από τη δίδυμη πόλη Σεβεροντονιέτσκ.

Νωρίτερα χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο αναγνώρισε ότι οι δυνάμεις του περικυκλώθηκαν στα χωριά Ζολότε και Χίρσκε, νότια της Λισιτσάνσκ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των φιλορώσων αυτονομιστών στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη αποκόψει τον τελευταίο οδικό άξονα από τη Λισιτσάνσκ προς δυσμάς και τουλάχιστον 5.000 ουκρανοί στρατιωτικοί έχουν πλέον περικυκλωθεί.

Σφοδρές μάχες μαίνονται νότια της Σεβεροντονιέτσκ, που έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος της καταληφθεί από τους Ρώσους.

Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, η προέλαση των ρωσικών δυνάμεων αποδίδεται «στην πρόσφατη ενίσχυση των μονάδων τους» και στη «συγκέντρωση πυρός».

Είναι «πολύ πιθανό» ότι προέλασαν πάνω από 5 χιλιόμετρα προς τα νότια προάστια της Λισιτσάνσκ, πρόσθεσε.

Στρατιωτικό πακέτο 450 εκατ. δολαρίων από ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο Τζον Κέρμπι, συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον θα ενισχύσει την Ουκρανία με νέο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης, ύψους 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Κατόπιν τούτου, η συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας που παρείχε η Ουάσιγκτον στο Κίεβο από την έναρξη της ρωσικής εισβολής ανέρχεται σε «περίπου 6,1 δισεκατομμύρια δολάρια» και υπολογίζεται σε 6,8 δισεκατομμύρια από τότε που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ, σημείωσε.

Από αυτό το νέο στρατιωτικό πακέτο ξεχωρίζει η παράδοση τεσσάρων συστημάτων Himars (High Mobility Artillery Rocket System). Περιλαμβάνονται επίσης πυρομαχικά, 2.000 αυτόματα όπλα και σκάφη περιπολίας.

Ο Κέρμπι διαβεβαίωσε ότι οι Αμερικανοί ήταν «καθημερινά» σε επαφή με τους Ουκρανούς για τις στρατιωτικές τους ανάγκες και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ κατανέμουν και τροποποιούν τις αποστολές στρατιωτικής βοήθειας έτσι ώστε κάθε φορά να είναι οι πλέον ενδεδειγμένες για την τρέχουσα κατάσταση στο πεδίο των μαχών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...