Στα όρια τους φτάνουν τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη

Πηγή: Eurokinissi

Στα όρια του φτάνει, τις τελευταίες μέρες, το σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, «γονατίζοντας» από τις ελλείψεις προσωπικού και τα άλλα προβλήματα, σε μια περίοδο που η περιοχή έχει περάσει έχει περάσει στο επίπεδο 4 ως προς τον κίνδυνο από την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κλινικές κορονοϊού στα νοσοκομεία της πόλης αρχίζουν να εξαντλούνται, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ σε ορισμένα νοσοκομεία έχουν ξεπεράσει σε πληρότητα το 75%, (π.χ. στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου»).

Στη Θεσσαλονίκη προχωρά εκ νέου η μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα της μίας νόσου. Ήδη από χτες το μεσημέρι δόθηκε εντολή στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για περιορισμό των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των προγραμματισμένων χειρουργείων στο ελάχιστο δυνατό, ακόμα και πέραν του 60% που προβλέπει ο λεγόμενος «Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας» για το «Επίπεδο 4» (εξαιρούνται τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά).

Παράλληλα «τρέχουν» διαδικασίες μετακινήσεων και συρρίκνωσης κλινικών. Στο ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε να αδειάζει από κλινικές το νέο κτίριο, προκειμένου να φιλοξενεί μόνο περιστατικά κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό μεταφέρθηκε η Νευροχειρουργική κλινική στην Καρδιοχειρουργική, ενώ ετοιμάζεται η μεταφορά και των δύο Νευρολογικών κλινικών σε άλλη πτέρυγα.

Πληθαίνουν τα κρούσματα σε υγειονομικούς

Την ίδια ώρα που οι ανάγκες νοσηλείας αυξάνονται, πληθαίνουν και τα κρούσματα κορονοϊού στους υγειονομικούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις σε προσωπικό.

Στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ καταγγέλλουν πως τους δόθηκαν προφορικές οδηγίες ότι το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα θα κάνει τεστ και μέχρι να βγει το αποτέλεσμα θα εργάζεται κανονικά… Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες όλοι οι εργαζόμενοι της Καρδιολογικής μπήκαν σε καραντίνα και η κλινική λειτούργησε με προσωπικό από άλλα τμήματα.

Στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» διαπιστώθηκαν 8 νέα κρούσματα σε τμήματα του νοσοκομείου. Επίσης διαγνώστηκε ένα κρούσμα στο Μικροβιολογικό του Νοσοκομείου «Αγιος Δημήτριος». Εγινε απολύμανση του χώρου, όμως δεν ενημερώθηκε κανένας εργαζόμενος προκειμένου να γίνει ιχνηλάτηση.

Στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» οι πληροφορίες αναφέρουν 24 κρούσματα σε υγειονομικούς. Στο «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης διαγνώστηκαν 12 κρούσματα σε γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους. Στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης διαγνώστηκαν 3 νέα κρούσματα.

Στο μεταξύ, εκτός ορίων λειτουργεί πλέον το Νοσοκομείο Σερρών, που ήδη στέναζε από ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό 4 γιατροί, ενώ άλλη μία γιατρός τέθηκε σε καραντίνα, καθώς επιβεβαιώθηκε κρούσμα στο οικογενειακό της περιβάλλον.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...