Στα «ουράνια» οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ σύμφωνα με δήλωση του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ DEFENDER EUROPE21 ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΕΩΣ DEFENDER EUROPE21 ΣΤΟΝ ΛΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ / Πηγή: Eurokinissi

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές της ελληνοαμερικανικής  συνεργασίας με τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα  Τζ. Πάιατ να διευρύνει τα όρια της συνεργασίας μέχρι τον «ουρανό».

Αφορμή αποτέλεσε η εκδήλωση απόδοσης στο Πολεμικό Ναυτικό, του πρώτου Ελικόπτερου S-70 μετά την ολοκλήρωση εργασιών στις εγκαταστάσεις της εταιρείας AEROSERVICES S.A. στην Πάχη Μεγάρων, στο πλαίσιο της πρόσφατης Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που αφορά το πρόγραμμα FMS για την Εν Συνέχεια Υποστήριξη (Follow On Support) των Ελικοπτέρων S-70, η οποία  μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την εκτέλεση Γενικής Επιθεώρησης Σκάφους από πιστοποιημένο εγχώριο επισκευαστικό φορέα.

Στην εκδήλωση εκτός του Πρέσβη των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ , παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σ. Πετράκης ΠΝ, ο Διευθύνων Σύμβουλος της AEROSERVICES S.A. Δημήτριος Δάφνης και εκπρόσωποι της εταιρείας Lockheed Martin.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στην ομιλία του  σημείωσε ότι «η διαθεσιμότητα των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντική για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή», χαρακτηρίζοντας τη χρήση των ελικοπτέρων ως «εξαιρετικά σημαντική στην αποτρεπτική ικανότητα της χώρας».

Στις δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, Τζ. Πάιατ αποτυπώνονται τα αμερικανικά στρατηγικά σχέδια για την ευρύτερη περιοχή ενώ την ίδια στιγμή βρίσκετε σε εξέλιξη και η  γιγαντιαία «πρόβα πολέμου» Defender Europe 2021.

Στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης της υπάρχουσας συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας MDCA ο πρέσβης Τζ. Πάιατ δήλωσε ότι:

«Η διευρυμένη αμυντική συνεργασία μας ωφελεί και τις δύο χώρες μας, εμβαθύνει τη διμερή μας συμμαχία, ενισχύει το ΝΑΤΟ και ενισχύει τη διατλαντική ασφάλεια και σταθερότητα. Είμαστε έτοιμοι να αναβαθμίσουμε τη σχέση μας σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη, όπως έχει δεσμευτεί ο Πρόεδρος Μπάιντεν, γι ‘αυτό και οι δύο κυβερνήσεις μας, στο υψηλότερο επίπεδο, δεσμεύονται τώρα να επεκτείνουν τη διάρκεια και την επίτευξη της συμφωνίας MDCA» καταλήγοντας ότι «ο ουρανός είναι το όριο για τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ». 

Ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τους οι ισχυρούς δεσμούς ανάμεσα στο αμερικανικό και το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό καθώς όπως είπε δημιουργούν «νέες προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με μακροχρόνιο ορίζοντα».

Εδώ αξίζει να  επισημάνουμε στον Τζ. Πάιατ ότι σε καμιά περίπτωση δεν συναντιούνται οι δρόμοι για τον ουρανό, μεταξύ του ελληνικού λαού και των πολεμοκάπηλων σχεδιασμών των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ σε όλο τον κόσμο.

Τριαντάφυλλος Φωτιάδης
Αντιπλοίαρχος ΠΝ εα

Δείτε ακόμα...