Στα ύψη η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας

Στα ύψη παραμένει η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας, καθώς τα δύο κράτη κοντράρονται για περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος σε Ανατολική Μεσόγειο, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική.

Η Γαλλία και η Τουρκία ανταλλάσσουν φραστικά πυρά γύρω από σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, μετά τον πρόσφατο αποκεφαλισμό στο Παρίσι, ενός καθηγητή που έδειχνε στους μαθητές τα σκίτσα, σε ένα μάθημα ελευθερίας του λόγου. Οι μουσουλμάνοι θεωρούν οποιαδήποτε απεικόνιση του προφήτη ως βλασφημία. Στη διαμάχη προστέθηκε και σκίτσο που δημοσίευσε η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα «Charlie Hebdo» που απεικονίζει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάθεται φορώντας ένα λευκό μπλουζάκι και εσώρουχο, κρατώντας ένα ποτό κι έχοντας δίπλα του μια γυναίκα που φοράει ισλαμική χιτζάμπ. Τούρκοι αξιωματούχοι το χαρακτήρισαν ως μία αηδιαστική προσπάθεια.

Η Άγκυρα κάλεσε σήμερα για εξηγήσεις τον Γάλλο επιτετραμμένο σχετικά με το σκίτσο που δημοσίευσε η εφημερίδα, όπως έγινε γνωστό από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι χώρες της Δύσης που επιτίθενται στο Ισλάμ θέλουν να αρχίσουν πάλι τις Σταυροφορίες. Ο Ερντογάν είπε σε μία ομιλία του προς τους βουλευτές του Κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης στο κοινοβούλιο, ότι η στάση του κατά των επιθέσεων στον προφήτη Μωάμεθ ήταν «ένα θέμα τιμής για εμάς». Ο Ερντογάν κάλεσε τη Δευτέρα σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, λίγες ημέρες αφότου το Παρίσι ανακάλεσε τον πρέσβη του στην ’Αγκυρα, αφού ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του Γάλλου ομολόγου του.

Οι πρόσφατες φραστικές επιθέσεις από Τούρκους αξιωματούχους ήταν γεμάτες μίσος, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Γκαμπριέλ Ατάλ, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Η Γαλλία θα συνηγορήσει υπέρ της επιβολής «κυρώσεων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε βάρος της Τουρκίας κι ενώ η ένταση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ’γκυρας αυξάνεται σε πολλά σημεία διαφωνίας μεταξύ τους, δήλωσε σήμερα ο Κλεμάν Μπον, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων της Γαλλίας.

«Θα πιέσουμε υπέρ (της επιβολής) ευρωπαϊκών μέτρων σθεναρής αντίδρασης, μεταξύ άλλων το πιθανό εργαλείο των κυρώσεων», είπε ο Μπον, ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας. «Το τελευταίο επεισόδιο, που ξεπερνά κάθε ημέρα τα όρια του απαράδεκτου, με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστικό μιας συνολικής στρατηγικής της Τουρκίας να πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση», συμπλήρωσε.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...