Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου – Έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Στα ύψη κυμαίνονται οι τιμές του φυσικού αερίου, εν όψει και της νέας διακοπής της ροής στον North Stream 1, στρώνοντας τον δρόμο σε ένα νέο κύμα ανατιμήσεων τον Σεπτέμβριο, που θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στα λαϊκά νοικοκυριά.

Μάλιστα, χτες Πέμπτη 25 Αυγούστου σημειώθηκε ιστορικό υψηλό ρεκόρ στην τιμή του φυσικού αερίου, που έφτασε τα 314 ευρώ η μεγαβατώρα. Η αντίστοιχη περσινή τιμή (Αύγουστος 2021) ήταν 27 ευρώ! Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο σημειώθηκε αύξηση 1.066%.

Στην Ελλάδα η τιμή χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια έφτασε χτες στα 402 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν η αντίστοιχη τιμή τον Αύγουστο του 2021 ήταν 121,72 ευρώ, δηλαδή αύξηση σε ένα χρόνο 230%!

Η κλιμάκωση της αποκαλούμενης «ενεργειακής κρίσης», έχει προκαλέσει προβληματισμούς στα αστικά επιτελεία για τους αποτελεσματικότερους τρόπους στήριξης των μονοπωλίων, στο φόντο εντεινόμενων προβλέψεων και εκτιμήσεων για επερχόμενη νέα διεθνή καπιταλιστική κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...