Σταύρος Τάσσος: Χρειάζονται μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας

Σταύρος Τάσσος- ΚΚΕ- ΕΕΔΥΕ
Πηγή: Eurokinissi

Η συζήτηση περί πρόγνωσης και πρόβλεψης των σεισμών είναι άστοχη και μας αποπροσανατολίζει από το κύριο που είναι να είμαστε έτοιμοι με μέτρα πρόληψης, αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, τόνισε ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης σε εκπομπή του OPEN για τον ισχυρό σεισμό στο Ηράκλειο που σημειώθηκε την Δευτέρα 27 Σεπτέμβρη.

Ο Σ. Τάσσος σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα, με καλές κατασκευές, προετοιμασία και εκπαίδευση του πληθυσμού με ασκήσεις, ανοιχτούς χώρους συγκέντρωσης, ανοιχτούς δρόμους. Και μετά τον σεισμό, συνέχισε να υπάρχει γρήγορη αποκατάσταση των ζημιών, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για αυτούς που θα παραμείνουν έξω από τα σπίτια τους και 100% αποζημίωση αυτών που έπαθαν ζημιές.

Μετά τον σεισμό του 1999 στην Αθήνα, υπογράμμισε ο Σ. Τάσσος, αποφασίστηκε να γίνει ένας ταχύτατος οπτικός έλεγχος σε περίπου 80 με 90.000 δημόσια κτήρια σε όλη τη χώρα. Από τότε, πέρασαν 22 χρόνια και οι οι έλεγχοι που έγιναν ήταν μόλις στο 15% αυτών των δημοσίων κτηρίων. Το πιο τραγικό επεσήμανε, είναι ότι από αυτά που ελέγχθηκαν το 30% βρέθηκε ότι είχε ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων. Ωστόσο, κατέληξε, οι παρεμβάσεις που έγιναν ήταν ελάχιστες, κυρίως σε σχολεία. Μάλιστα από τις 14.500 σχολικές μονάδες το 57% κτίστηκε πριν από το 1985 με ελάχιστες προδιαγραφές και μόνο το 21% έχουν κτιστεί μετά το 1985 με καλές αντισεισμικές προδιαγραφές.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...