Σταύρος Ξαρχάκος: Πάντα δημιουργικός

Σταύρος Ξαρχάκος: Πάντα δημιουργικός
Φώτο Αρχείου: Σταύρος Ξαρχάκος – «7 Ελεγείες και Σάτιρες για φωνή και πιάνο»

Στα 83 του χρόνια ο Σταύρος Ξαρχάκος παραμένει γεμάτος ζωντάνια και πάντα δημιουργικός.

Μετά από κάποια χρόνια απουσίας από τη δισκογραφία, το 2017 μας έδωσε έναν κύκλο μοναδικών νέων τραγουδιών, που κυκλοφόρησαν σε cd (το 2018 και σε βινύλιο) με τίτλο «7 Ελεγείες και Σάτιρες για φωνή και πιάνο». Επτά υπέροχα καινούργια τραγούδια που μελοποίησε ο συνθέτης σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου, του Θοδωρή Γκόνη και της Λίνας Νικολακοπούλου. Πιάνο παίζει ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ενώ ο συνθέτης ερμηνεύει ο ίδιος τα τραγούδια του δίσκου δίνοντάς τους έναν χαρακτήρα ντοκουμέντου και θυμίζοντάς μας την εμβληματική του ερμηνεία πολλές δεκαετίες πριν, στο «Πρακτορείο», από το «Ρεμπέτικο».

Με το σημείωμα που συνοδεύει τον δίσκο, αλλά και με τους στίχους των ίδιων των τραγουδιών, ο συνθέτης εκφράζει την αγωνία του για τη μετάλλαξη του πολιτισμικού ιστού της χώρας, το πνευματικό έλλειμμα, τις πολιτικές τερατογεννέσεις, την αγωνία και την οργή των παιδιών που η εξουσία δεν την αφουγκράζεται κ.ά.

Στο τραγούδι «Επί της Κατεχάκη» συμμετέχει στη φωνή η σύζυγός του Ηρώ Σαΐα, που όπως γράφει ο Σταύρος Ξαρχάκος στο CD, «στην αγάπη της χρωστάω αυτόν τον κύκλο τραγουδιών και το ελάχιστο που έχω να κάνω είναι να της τον αφιερώσω».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...