Στέιτ Ντιπάρτμεντ για κατηγορίες Ερντογάν-Σοϊλού: Απορρίπτουμε οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια

ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - State Department

Πολύπλευρες διεργασίες σε ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και παζάρια, με όχημα για μια ακόμα φορά την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναζωπυρώνει η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής στο τουριστικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, προκαλώντας τον θάνατο 6 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων ακόμα.

«Απορρίπτουμε οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια» απάντησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ερώτηση της ΕΡΤ σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι «η Τουρκία δεν δέχεται συλλυπητήρια μηνύματα από την Ουάσιγκτον», η οποία θεωρεί ότι στηρίζει τους Κούρδους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν απερίφραστα την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και στέκονται αλληλέγγυες με την Τουρκία, τον πολύτιμο σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ» τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Παράλληλα αναφέρει ότι: «Απορρίπτουμε και είμαστε βαθιά απογοητευμένοι από οποιαδήποτε ανεύθυνα σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν οποιονδήποτε ρόλο ή ευθύνη σε αυτήν την απεχθή επίθεση εναντίον Τούρκων πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τις τουρκικές αρχές στην έρευνά τους».

Χαρακτηριστικά, μετά την επίθεση η κυβέρνηση Ερντογάν επανέφερε κατηγορίες για «στήριξη τρομοκρατών» από συμμάχους της Αγκυρας, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, ενώ η ηγεσία του ΝΑΤΟ έσπευσε να εκφράσει «στήριξη για τη σύμμαχο Τουρκία», την ώρα που η συνοχή στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ αναγορεύεται κρίσιμο ζήτημα για την αντιμετώπιση της Ρωσίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σ. Σοϊλού, υπέδειξε ως οργανωτή της επίθεσης την κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, ενώ υποστήριξε ότι «αν δεν τους έπιαναν, θα είχε (σ.σ. η συλληφθείσα) διαφύγει λαθραία στην Ελλάδα σήμερα». Πρόσθεσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν τηλεφωνικές επικοινωνίες, με βάση τις οποίες «ήθελαν να τη σκοτώσουν (από το PKK) και να μας εμποδίσουν να λύσουμε το περιστατικό». Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η γυναίκα ομολόγησε ότι ενήργησε «κατόπιν διαταγής του PKK και έλαβε οδηγίες για την επίθεση στο Κομπάνι, στη βορειοανατολική Συρία».

Την ίδια στιγμή, καθώς «τρέχουν» τα πολυεπίπεδα παζάρια της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ, με την τουρκική κυβέρνηση να προβάλλει μεταξύ άλλων την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» – με αυτό το πρόσχημα συνεχίζονται άλλωστε και τα παζάρια για την επικύρωση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – ο Σοϊλού είπε ότι «απορρίπτουμε τα συλλυπητήρια των ΗΠΑ. Η συμμαχία μας με ένα κράτος που συντηρεί το Κομπάνι και θύλακες τρομοκρατίας (…) πρέπει να συζητηθεί».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...