Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Κυπριακό: Διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να υποστηρίζουν την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας τόνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος σχολίασε τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί διχοτόμησης του νησιού.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν μια συνολική λύση υπό την ηγεσία των Κυπρίων για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

«Χαιρετίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την διευκόλυνση της επανέναρξης των πολιτικών συζητήσεων». Υπενθυμίζεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε κινηθεί εκτός του πλαισίου των αποφάσεων του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι η μόνη βιώσιμη επιλογή για την Κύπρο είναι ένα μοντέλο δυο κρατών.

Το Κυπριακό αξιοποιείται από τα μονοπώλια και τους ιμπεριαλιστές που στοχεύουν στην εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, της αξιοποίησης της Κύπρου ως στρατιωτικού ‘αναχώματος’ από το ΝΑΤΟ, ΕΕ,ΗΠΑ και άλλων καπιταλιστικών κρατών στην περιοχή, όπως και από τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων της περιοχής.

Δεν δικαιώθηκαν όσοι πίστευαν πως η ένταξη στην ΕΕ ή η εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων από τα μονοπώλια θα φέρουν ευημερία, ειρήνη και δίκαιη λύση του Κυπριακού, όπως δείχνουν οι τουρκικές προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ, στην Αμμόχωστο, η αμφισβήτηση των κυριαριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και οι διαπραγματεύσεις για διχοτομική λύση.

Καμιά διχοτόμηση δεν θα δίνει βιώσιμη λύση για το σύνολο του Κυπριακού λαού.

Η μόνη λύση υπέρ του συνόλου του Κυπριακού λαού, είναι : Κύπρος ενιαία [ένα και όχι δυο κράτη],ανεξάρτητη με μια και μόνη κυριαρχία, μια ιθαγένεια και διεθνή οντότητα, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες.

ag

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...