Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τουρκικές προκλήσεις: Να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι

Υδρογραφικό Πλοίο «Τσεσμέ» (A599) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Υδρογραφικό Πλοίο «Τσεσμέ» (A599) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας

Να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι, είναι το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές προκλήσεις με αιχμή τις δηλώσεις Τσαβούσογλου για την κυριαρχία επί των ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Ωστόσο, το άγχος των Ηνωμένων Πολιτειών, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτυπώνεται στη συνέχεια της απάντησης του εκπροσώπου όπου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Γι’ αυτό και οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν, όπως είπε, τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.

Δείτε ακόμα...