Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ

ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - State Department

Οι ΗΠΑ δεν έχουν προσφέρει καμία ένδειξη ότι είναι έτοιμες να αποδεχτούν τη κατοχή του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία, υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

«Δεν θα μπορούσα να μιλήσω για το τι μπορεί να έχει πράξει η προηγούμενη κυβέρνηση. Και δεν θα ήθελα να μιλήσω για οποιεσδήποτε ιδιωτικές διπλωματικές συζητήσεις, αλλά επιτρέψτε μου να πω απλώς ότι ποτέ δεν προσφέραμε καμία ένδειξη ότι είμαστε πρόθυμοι να δεχτούμε την κατοχή από την Τουρκία του συστήματος S-400. Θα επαναλάβω ότι αυτό δεν συμβιβάζεται με το καθεστώς της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφανίζεται να κλείνει την πόρτα σε όλα τα σενάρια που θέλουν τις ΗΠΑ να είναι έτοιμες να αποδεχτούν τη παραμονή των S-400 στην Τουρκία μέσω μιας συμβιβαστικής λύσης που θα έχει τεχνικό χαρακτήρα. Σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να καλούν την Άγκυρα να εγκαταλείψει τους S-400, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον δεν έχει αλλάξει για το συγκεκριμένο θέμα. Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κ. Πράις εμφανίστηκε να κινείται στο ίδιο μήκος κύματος.

Παρά την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο χωρών για το αντιπυραυλικό σύστημα S-400, ο εκπρόσωπος του State Department τονίζει ότι η Τουρκία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Η σημασία αυτής της τοποθέτησης διαφεύγει σκοπίμως από κυβερνητικά στελέχη στην προσπάθεια να παρουσιάσουν τις ΗΠΑ ως μια δύναμη δίπλα στην Ελλάδα κόντρα στις επιδιώξεις της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στην πραγματικότητα οι όποιες εξελίξεις, διαπραγματεύσεις, γίνονται υπό ΑμερικανοΝΑΤΟϊκή ομπρέλα. Παρά τον σημαντικό ρόλο “σημαιοφόρου” των ΗΠΑ που έχει αναλάβει η χώρα μας στην ευρύτερη περιοχή, δεν πρέπει να υποτιμάται η ισχυρή θέση της Τουρκίας τόσο αυτοτελώς όσο και ως συμμάχου των ΗΠΑ.

«Οι ρωσικοί S-400 – και να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με αυτό – δεν είναι συμβατοί με τον εξοπλισμό του ΝΑΤΟ. Απειλούν την ασφάλεια της τεχνολογίας του ΝΑΤΟ. Δεν συμβαδίζουν με τις συμμαχικές δεσμεύσεις της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Προτρέπουμε την Τουρκία και συνεχίζουμε να προτρέπουμε την Τουρκία να μην διατηρήσει αυτό το σύστημα. Στην πραγματικότητα, η κατοχή αυτού του συστήματος από την Τουρκία πυροδότησε κυρώσεις στη βάση του νόμου CAATSA. Ταυτόχρονα, η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Και γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς η Τουρκία να αναγνωρίσει την ασυμβατότητα του συστήματος S-400 με το καθεστώς της ως συμμάχου του ΝΑΤΟ», σημειώνει ο Πράις.

Σε κάθε περίπτωση, τα παραπάνω αναμένεται να συζητηθούν εκ νέου στην συνάντηση του Αμερικανού προέδρου, Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...