Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ναι μεν «εδαφική ακεραιότητα» αλλά «βρείτε τα» η απάντηση για τον «χάρτη Μπαχτσελί»

ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - State Department - Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ

«Νερό στον μύλο» των τουρκικών προκλήσεων εξακολουθούν να ρίχνουν οι ΗΠΑ, επιμένοντας να αναφέρουν τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Άγκυρας ως διμερείς «διαφορές» και καλώντας τις δύο χώρες να τα βρουν με διάλογο και συνεργασία.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει τη φωτογράφιση του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του Ταγίπ Ερντογάν, με χάρτη που απεικονίζει πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε μεν πως «η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», ωστόσο στη συνέχεια επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία καλεί τους δύο ΝΑΤΟικούς συμμάχους να εργαστούν για την επίλυση των διαφορών τους.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...