Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Παρέμβαση για την “επίλυση των διαφορών” για το θέμα των S-300

ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - State Department

Σε διευθέτηση των «διαφορών» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κάλεσε για μία ακόμη φορά το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, με αφορμή τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι η Ελλάδα στοχοποίησε με το σύστημα S-300 τουρκικά μαχητικά F-16.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ δήλωσε: «Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κυρώσεων σε βάρος της Ελλάδας για το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 που βρίσκεται στην Κρήτη, καθώς η παρουσία του εν λόγω συστήματος στην Ελλάδα δεν υπάγεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που προβλέπει ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).

«Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA. Το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους νατοϊκούς συμμάχους να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...