Επιμένει στη λογική των «ανοιχτών διαύλων» με την Τουρκία η κυβέρνηση ενόψει των επώδυνων διευθετήσεων

EUROKINISSI

Στη λογική των «ανοιχτών διαύλων» με την Τουρκία, που προετοιμάζουν επώδυνες διευθετήσεις οι οποίες στρέφονται κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων και περιέχουν το σπέρμα νέας έντασης, επιμένει η ελληνική κυβέρνηση, ενόψει και της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 13 Μαΐου, στην Άγκυρα. 

Στη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «παντελώς αχρείαστη» τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, σημειώνοντας πως θα το θέσει στον Ερντογάν, όταν συναντηθεί μαζί του.

Σε κάθε περίπτωση, διεμήνυσε για τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας πως «είναι μια ευκαιρία να κάνουμε μία αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας η οποία σε πολλά επίπεδα έχει δείξει μετρήσιμα αποτελέσματα». 

Αν και παραδέχθηκε πως «οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη», φωτογραφίζοντας με αυτό τον …κομψό τρόπο τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις, τόνισε πως πρέπει «τα κανάλια επικοινωνίας να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε, να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμακώσεις στο πεδίο, όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια». Φυσικά, αυτή η προσπάθεια εφησυχασμού για τα Ελληνοτουρκικά είναι εκτός τόπου και χρόνου, αφού τα σχέδια συνεκμετάλλευσης που βρίσκονται στο «τραπέζι» βάζουν στο κρεβάτι του Προκρούστη τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Ενόψει των ευρωεκλογών, επιστράτευσε το χαρτί της αντιλαϊκής σταθερότητας απέναντι στις «πολύ σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις», με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ. «Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε το 2019, την τελευταία φορά που είχαμε ευρωεκλογές, πολλά σύννεφα σκιάζουν τον ουρανό της Ευρώπης και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και με θάρρος, είτε μιλάμε για μία αμυντική πολιτική στην οποία πρέπει να κινητοποιήσουμε περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους, τη συνέχιση μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής ως προς την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης ώστε να μπορούμε επί ίσοις όροις να ανταγωνιζόμαστε τις ΗΠΑ και την Κίνα», τόνισε.

Δείτε ακόμα...