Στη μέγγενη της πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών

Υεμένη
Φώτο αρχείου/ Υεμένη / Πηγή: Eurokinissi

Τα πρόσφατα ναυάγια-πολύνεκρες τραγωδίες στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της επικίνδυνης πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ στο προσφυγικό, αλλά και της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, αποτελούν την πιο ηχηρή διάψευση για τις έωλες διαβεβαιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τέτοιες επιστράτευσε απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης επικαλούμενη παρακολούθηση της εφαρμογής των θεμελιωδών δικαιωμάτων των προσφύγων και με αφορμή το χαρακτηρισμό της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας για υπηκόους χωρών όπως Συρία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Σομαλία και Αφγανιστάν από την ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων της, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Οι συστηματικές απελάσεις, απωθήσεις και επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και τον Έβρο με τη συνδρομή της Frontex και την επίβλεψη του ΝΑΤΟ, καθώς κι η άρνηση της δυνατότητας υποβολής αίτησης ασύλου με το πρόσχημα ότι η χώρα διέλευσης – η Τουρκία – είναι ασφαλής τρίτη χώρα, επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες για τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης.

Η τουρκική κυβέρνηση εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες με μοχλό την ίδια τη Συμφωνία που συνυπέγραψε με την ΕΕ και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πολιτική της  καταστολής της  ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων με χωροφύλακα τη Frontex είναι που γιγαντώνει τα κυκλώματα διακινητών ανεβάζοντας τις ταρίφες μέσω ακόμα πιο ριψοκίνδυνων δρομολογίων. Ως γνήσιος στρατηγικός εταίρος της ΕΕ η αστική τάξη της Τουρκίας «βγάζει λάδι» την πολιτική της ΕΕ που κι η ίδια άλλωστε ακολουθεί, επιχειρώντας με δηλώσεις της να εμφανίσει δήθεν ως «παραφωνία» της ΕΕ τον εγκληματικό ρόλο της Frontex, μαρτυρώντας και τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με τα συμφέροντα των προσφύγων. Η Frontex αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής της από κοινού πολιτικής τους που αποτυπώνεται στην απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τον Κανονισμό του Δουβλίνου και που έχει κοστίσει χιλιάδες ζωές προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Αυτή είναι η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ όπως εκφράζεται και με το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο που αποκλείει την εξατομικευμένη εξέταση ασύλου, με επίσπευση των απελάσεων, με τον εγκλωβισμό σε υπερδομές φυλακές και την ενισχυμένη παρουσία της Frontex στα σύνορα. Η ίδια η ΕΕ κι οι αστικές κυβερνήσεις παραβιάζουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και ενταφιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης.

Από όλα τα παραπάνω ένα συμπέρασμα βγαίνει: αποτελεί ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η πάλη των λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τον πόλεμο, στις αιτίες που γεννούν την προσφυγιά και μετανάστευση και να εκφραστεί με όλους τους τρόπους η αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.

Η Ερώτηση της ΕΟ του ΚΚΕ

«Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή
E-003875/2021

Κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο

Η κυβέρνηση της ΝΔ στην Ελλάδα, με πρόσφατη απόφασή της και προς εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, εντάσσει την Τουρκία στις «ασφαλείς τρίτες χώρες» για τους αιτούντες άσυλο από τη Συρία, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τη Σομαλία και το Αφγανιστάν, παρόλο που η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη Συνθήκη της Γενεύης για τους μη Ευρωπαίους πρόσφυγες. Πρόσφατο είναι και το παράδειγμα της κυβέρνησης της Δανίας να χαρακτηρίσει τη Δαμασκό και τα περίχωρά της στη Συρία ως «ασφαλή προορισμό» για την απέλαση Σύρων προσφύγων.

Η αρμόδια επίτροπος της ΕΕ, Ίλβα Γιόχανσον, νομιμοποιώντας την απαράδεκτη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, ανέφερε ότι «δεν βλέπει κάτι περίεργο σε αυτή την απόφαση».

Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο με το οποίο διευκολύνει και επιταχύνει τις διαδικασίες «επιστροφών» και απελάσεων. Η καταστολή στα σύνορα με τον αναβαθμισμένο ρόλο της Frontex σε συνδυασμό με τη «συνεργασία με τις τρίτες χώρες» και τις φαστ τρακ διαδικασίες εξέτασης ασύλου και απέλασης για όσους κριθούν «μη επιλέξιμοι», αποτελούν κατευθύνσεις του νέου αντιδραστικού πλαισίου που φορτώνει όλο το βάρος στα θύματα του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Όλα τα παραπάνω ακολουθούν τις επικίνδυνες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του «νέου Συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο» που προωθεί. Βασίζονται στον Κανονισμό του Δουβλίνου, αλλά και στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας που έχει οδηγήσει στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Στο γεγονός ότι με τις αποφάσεις της ΕΕ όπως κι αυτές της ελληνικής κυβέρνησης παραβιάζονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο για εξατομικευμένη εξέταση των αιτήσεών τους σε συμφωνία με τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη της Γενεύης, ανθρώπων που με κίνδυνο της ζωής τους και μεγάλες θυσίες ξέφυγαν από την κόλαση του πολέμου, της εξαθλίωσης ή των διώξεων;

Στο ότι με τις ίδιες αποφάσεις όχι μόνο εμποδίζεται ο δρόμος να φτάσουν στη χώρα τελικού προορισμού τους, αλλά και οδηγούνται με απαράδεκτες διαδικασίες είτε σε φαστ τρακ απόρριψη της αίτησής τους και απέλαση πίσω στην κόλαση των πολέμων και των κατατρεγμών είτε στον απάνθρωπο εγκλωβισμό σε υπερδομές φυλακές για μήνες στα ελληνικά νησιά και τον Έβρο;».

Η απάντηση της Επιτροπής

Απάντηση της κ. Johansson εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
E-003875/2021

Βάσει της οδηγίας 2013/32/ΕΕ για τις διαδικασίες ασύλου, μια χώρα που δεν είναι κράτος μέλος θεωρείται ως ασφαλής τρίτη χώρα, εφόσον συντρέχει η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και να χορηγηθεί στον αιτούντα προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης. Κατά την εξέταση του παραδεκτού της αίτησης διεθνούς προστασίας πρέπει να πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις ώστε να εφαρμόζεται η έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας σε ένα κράτος μέλος.

Συγκεκριμένα, πρέπει να υφίστανται κανόνες βάσει των οποίων η κάθε αίτηση θα εξετάζεται ατομικά ώστε να αξιολογείται αν μια τρίτη χώρα είναι ασφαλής για τον συγκεκριμένο αιτούντα. Έτσι, o αιτών θα μπορεί να αμφισβητήσει την εφαρμογή της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας με το επιχείρημα ότι η τρίτη χώρα δεν είναι ασφαλής στις συγκεκριμένες περιστάσεις του.

Η Επιτροπή είναι ενήμερη σχετικά με την υιοθέτηση της έννοιας της ασφαλούς τρίτης χώρας όσον αφορά την Τουρκία σε σχέση με ορισμένες εθνικότητες. Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει την εφαρμογή της συγκεκριμένης εθνικής νομοθεσίας σε σχέση με την οδηγία για τις διαδικασίες ασύλου, και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές ως προς το θέμα αυτό. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...