Στη Μόσχα βρίσκεται η υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Τσόε Σον Χούι, για «στρατηγικές συνομιλίες» με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ, εν μέσω καταγγελιών από τη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ότι στη Ρωσία βρίσκονται χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες.
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, συνολικά 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες βρίσκονται ήδη στη Ρωσία, «ένας μικρός αριθμός» των οποίων στη ρωσική μεθοριακή περιφέρεια του Κουρσκ, ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος υποστήριξε πως συνολικά 12.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες θα βρίσκονται «σύντομα» στο ρωσικό έδαφος για να εκπαιδευτούν. Το ΝΑΤΟ δήλωσε πως οι στρατιώτες βρίσκονται στο Κουρσκ, όπου βρίσκονται από τον Αύγουστο ουκρανικά στρατεύματα.
Η ακριβής αποστολή τους δίπλα στο ρωσικό στρατό παραμένει ωστόσο συγκεχυμένη στο στάδιο αυτό.
Την περασμένη εβδομάδα, οι ρώσοι βουλευτές ψήφισαν ομόφωνα την επικύρωση της «συνθήκης για τη συνολική στρατηγική σύμπραξη» με τη Βόρεια Κορέα. Η ρωσική άνω βουλή πρόκειται να την εξετάσει στις 6 Νοεμβρίου. Η συνθήκη αυτή είχε υπογραφεί στις 19 Ιουνίου στη διάρκεια επίσκεψης του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Πιονγκγιάνγκ. Η συνθήκη προβλέπει κυρίως στο άρθρο 4 «άμεση στρατιωτική αρωγή» σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης από τρίτη χώρα.
Στο μεταξύ Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν την αποστολή πυρομαχικών και πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα.
«Η ρωσική πολεμική βιομηχανία παράγει περισσότερα όπλα από όσα λαμβάνει η Ουκρανία”, εκτίμησε ο Αλ. Χραμτσίχιν και η Ρωσία έχει «περισσότερα πυρομαχικά χάρη στη δική της βιομηχανία και στη Βόρεια Κορέα».
Στις αρχές του 2024 το πάγωμα από το Κογκρέσο της βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία προκάλεσε σημαντικές καθυστερήσεις στον ανεφοδιασμό του ουκρανικού στρατού, «ενώ την ίδια ώρα 3 εκατ. βορειοκορεατικές οβίδες έφτασαν στις ρωσικές αποθήκες», εξήγησε ο Γάλλος στρατηγός Μ. Γκογιά ιστορικός πολέμου. Παράλληλα η Μόσχα χρησιμοποίησε περίπου 1.600 βορειοκορεατικούς βαλλιστικούς πυραύλους KN-02 εναντίον της Ουκρανίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters



