Στη Ρωσία μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα ο Υπ. Εξ, Ν. Δένδιας εν μέσω όξυνσης της κατάστασης στην Ουκρανία

Φωτο Αρχείου/ Πηγή: Eurokinissi

Στη Ρωσία μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, μετά από πρόσκλησή του, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας θα αναχωρήσει για τη Μόσχα στις 17 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συναντηθεί με τον κ. Λαβρόφ στις 18 Φεβρουαρίου. Όπως υπενθύμισε ο κ. Παπαϊωάννου, πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Ρωσία, ενώ τον Δεκέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μεταβεί στο Σότσι προκειμένου να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο.

Στη συνάντηση θα συζητήσουν μια σειρά από θέματα, οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, η συνεργασία τόσο σε οικονομικά, όσο και σε πολιτιστικά ζητήματα, η Ανατολική Μεσόγειος, το Κυπριακό, οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Ευρώπη. Επεσήμανε δε πως οι σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας είναι ιστορικές, αγαστές, ενώ διατηρείται ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος.

Όπως ξεκαθάρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, «η Ελλάδα είναι χώρα μέλος της ΕΕ και της βορειοατλαντικής συμμαχίας, του ΝΑΤΟ». Αλλά, πρόσθεσε, η Ελλάδα πάντα τονίζει σε όλους τους συνομιλητές μας ότι η διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας είναι σημαντική και συμπλήρωσε: «Θεωρούμε τη Ρωσία ως βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας».«Τονίζουμε σε όλους την ανάγκη αποκλιμάκωσης, ένα μήνυμα που δεν μεταφέρουμε όμως μόνο στη ρωσική πλευρά, αλλά προς όλες τις πλευρές. Οποιαδήποτε όξυνση της κατάστασης θα είναι εις βάρος όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε την ιδιαίτερη ανησυχία που έχει η Ελλάδα για την ελληνική κοινότητα στην περιοχή που αριθμεί περίπου 120.000.

Δείτε ακόμα...