Στη “ρότα” των επώδυνων συμβιβασμών των ιμπεριαλιστικών σχεδίων

Ξετυλίγονται βήμα το βήμα οι επικίνδυνοι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί για την συνεκμετάλλευση σε Ανατ. Μεσόγειο. Αυτό επιβεβαιώνουν τόσο η πρόσφατη πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για πραγματοποίηση Διεθνούς Συνόδου για την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η διαμόρφωση «μηχανισμών για τη στρατιωτική αποκλιμάκωση» που δρομολογεί το ΝΑΤΟ, με δεδομένες τις θέσεις τους για ‘αμφισβητούμενες περιοχές” που οδηγεί σε ένα διάλογο ‘για συνδιαχείριση’.

Συζητήσεις με άρωμα συνδιαχείρισης

Η πρόταση του ΝΑΤΟ αναμένεται να συζητηθεί στην σημερινή συνεδρίαση των εκπροσώπων των κρατών – μελών της, δύο 24ωρα μετά τις επαφές που είχε στην Άγκυρα ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, πτέραρχος Στιούαρτ Πιτς. Ενώ αύριο αναμένεται ελληνοτουρκική συνάντηση «τεχνικών κλιμακίων» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟικού «μηχανισμού αποκλιμάκωσης» που ανακοίνωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ την περασμένη βδομάδα.

Επίσης αύριο, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, τα μέλη της θα συζητήσουν με τον Μ. Βαρβιτσιώτη και τον Μ. Τσαβούσογλου, «τις εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στη Μεσόγειο». Η ανακοίνωση της συνεδρίασης, είναι ενδεικτική του “τι μέλλει γενέσθαι”, καθώς γίνεται λόγος για «αμφισβητούμενες τουρκικές ερευνητικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Δραστηριότητες οι οποίες, σύμφωνα με τα κράτη – μέλη της ΕΕ, Ελλάδα και Κύπρο, παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα τους και τα χωρικά τους ύδατα». Δηλαδή παραδοχή εκ των προτέρων για αμφισβητούμενα κυριαρχικά δικαιώματα, ενισχύοντας μαζί  με το ΝΑΤΟ την επιθετικότητα της Τουρκίας.  

Την ίδια στιγμή, ελληνοκυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τον Σ. Μισέλ και την Αγκελα Μέρκελ, καγκελάριο της Γερμανίας, για την προετοιμασία νέων επαφών με την Τουρκία, η οποία το πιο πιθανό είναι να θέσει ενστάσεις στη συμμετοχή της Λευκωσίας σε μια Διεθνή Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο, αφού δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως ανεξάρτητο κράτος.

Στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 24/9, θα βρεθεί όλο το εύρος της ευρωτουρκικής συνεργασίας, στοχεύοντας στην «αποδυνάμεων» αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, κυρίως της Ρωσίας και της Κίνας, και τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, να περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση.  Ολοι όμως, ανεξάρτητα από τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς, θεωρούν αναγκαιότητα την ύπαρξη της Τουρκίας εντός των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, έναντι της Ρωσίας.

«Σημαντικά ζητήματα όπου η Τουρκία παίζει ρόλο»

Σε αυτό το πλαίσιο η Νάταλι Τότσι, σύμβουλος του ύπατου εκπροσώπου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και διευθύντρια του ιταλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, σημείωσε χτες τις διαφορετικές προσεγγίσεις Γερμανίας και Γαλλίας, λέγοντας οτι «Αν η κατάσταση παραμένει ως έχει, δεν βλέπω διάθεση για ουσιαστικές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Είναι δύσκολο να πάρεις πίσω τις κυρώσεις και υπάρχουν σημαντικά ζητήματα όπου η Τουρκία παίζει ρόλο… Και εφόσον δεν υπάρξουν «ανατρεπτικές εξελίξεις» μέχρι τη Σύνοδο, οι ηγέτες θα συμφωνήσουν ενδεχομένως σε επιβολή των ηπιότερων κυρώσεων (π.χ. με λίστα ονομάτων) που παρουσίασε ο Μπορέλ στο πρόσφατο συμβούλιο των ΥΠΕΞ».

Στην ίδια λογική και ο Ιαν Λέσερ, αντιπρόεδρος του «US German Marshall Fund», τόνισε πως «θα ήταν δύσκολο να βρούμε κάποιο ευρωπαϊκό κράτος σύμφωνο με τη στάση της Τουρκίας, αλλά υπάρχουν διαφορετικές θέσεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη συνολική σχέση ΕΕ – Τουρκίας. Στο ένα άκρο του φάσματος ως προς τη στρατηγική και τις δράσεις έναντι της Τουρκίας βρίσκεται η Γαλλία και στο άλλο η Γερμανία, η οποία, αν και διαφωνεί με την τουρκική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πιο ευαίσθητη για την πορεία της μακροπρόθεσμης σχέσης ΕΕ – Τουρκίας… και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, που γνωρίζουν ότι σε πολλά ζητήματα, όπως το Μεταναστευτικό, χρειάζεται να υπάρχει σχέση με την Τουρκία». Γι΄αυτό και εκτίμησε ότι «θα υπάρξει συμβιβασμός, παρότι ορισμένοι ζητούν αυστηρές κυρώσεις, διότι υπάρχει στη Γερμανία και αλλού η πρόθεση να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία. Αν τα μέτρα είναι πολύ αυστηρά, η πόρτα θα κλείσει».

Δείτε ακόμα...