Στη Βουλή η αντιπαράθεση, στο απυρόβλητο το πραγματικό σκάνδαλο

Πηγή: Pexels

Στη Βουλή μεταφέρουν από αύριο την αντιπαράθεση που έχουν «στήσει» κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα για την υπόθεση των υποκλοπών, διαφυλάσσοντας ωστόσο όλοι μαζί ως «ιερό και όσιο» αυτό που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το ΚΚΕ, δηλαδή τον βούρκο που περιλαμβάνει ευρωπαϊκές Οδηγίες, εγχώριους νόμους και διακρατικές συμφωνίες, όλο αυτό το επικίνδυνο και σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και το οποίο καθιστά τον καθέναν εν δυνάμει στόχο παρακολούθησης με το γράμμα του νόμου και εισαγγελική εντολή, για να θωρακίζεται η εξουσία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η αρχή θα γίνει αύριο Τετάρτη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που θα έχει ως αποκλειστικό θέμα την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ και την επικύρωση της τοποθέτησής του. Θα ακολουθήσει, την Παρασκευή 26 Αυγούστου, συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Η συνέχεια θα δοθεί τη Δευτέρα 29 Αυγούστου, οπότε θα τεθεί στην Ολομέλεια η πρόταση που κατέθεσε χτες και επίσημα το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ την άλλη Τετάρτη 31 Αυγούστου θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου θα κληθούν να τοποθετηθούν εμπλεκόμενοι στην υπόθεση υποκλοπών και παρακολουθήσεων. Αυτό είναι το πρόγραμμα που διαμόρφωσε χτες η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Εξεταστική Επιτροπή ζητά το ΚΚΕ

Το γεγονός ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για την υπόθεση των υποκλοπών παραπέμπεται για την άλλη Τετάρτη είναι απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία απέρριψε αίτημα που κατέθεσε και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για άμεση σύγκληση της Επιτροπής εντός της τρέχουσας βδομάδας.

Το σχετικό αίτημα κατέθεσε με επιστολή του χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, όπου αναφέρει:

«Προκειμένου να διερευνηθούν η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή κ. Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και η επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το κακόβουλο λογισμικό Predator, όπως επίσης οι παρακολουθήσεις τηλεφώνων δημοσιογράφων, αλλά και οι παράνομες συνακροάσεις – υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της ΚΕ του ΚΚΕ, ζητούμε την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, εντός της τρέχουσας εβδομάδας».

Οπως αναφέρεται στην επιστολή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητά να κληθούν σε ακρόαση:

«α) Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, κ. Θεμιστοκλής Δεμίρης.

β) Ο καθαιρεθείς διοικητής της ΕΥΠ, κ. Παναγιώτης Κοντολέων.

γ) Η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών, κ. Βασιλική Βλάχου.

δ) Ο μέχρι πρότινος γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρης Δημητριάδης.

ε) Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), κ. Χρήστος Ράμμος, καθώς και όποιος άλλος κριθεί αναγκαίο να κληθεί σε ακρόαση».Ανούσια αντιπαράθεση για να καλύψουν το πραγματικό σκάνδαλο

Στην πρότασή του για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ χαρακτηρίζει «δεδομένη, αμείωτη και μη μεταβιβάσιμη» την πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ως «διοικητικού εποπτεύοντα» της ΕΥΠ. Αντίστοιχα, για την απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη διάσκεψη των προέδρων να μεταθέσει τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών την άλλη Τετάρτη και μετά την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει: «Είναι φανερό ότι επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η στείρα τοξική πολιτική αντιπαράθεση με τελικό στόχο τη συγκάλυψη».

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Εκτελεστικό Γραφείο του μετά από συνεδρίασή του υπό την προεδρία του Αλ. Τσίπρα, «εκτιμά πως την απόλυτη ευθύνη, πολιτική και όχι μόνο, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επιτελικό παρακράτος με εγκέφαλο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη». Ενώ χαρακτηρίζει «επιχείρηση φθηνού αντιπερισπασμού» την «απόφαση του κ. Μητσοτάκη να ζητήσει Εξεταστική για διάστημα μίας δεκαετίας».

Να χυθεί άπλετο φως και να αναδειχθεί το τερατώδες θεσμικό πλαίσιο

Αμέσως μετά τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης σε δηλώσεις του επεσήμανε:

«Το ΚΚΕ στηρίζει τη δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής που θα εξετάσει και την υπόθεση Ανδρουλάκη, και την υπόθεση άλλων δημοσιογράφων, και την υπόθεση έξι χρόνων από την παρακολούθηση των γραφείων της ΚΕ του ΚΚΕ. Το πιο σημαντικό, θεωρούμε, πέρα από τις προσπάθειες που θα κάνουμε – όπως κάνουμε πάντα – για να χυθεί άπλετο φως, όσο είναι δυνατόν, είναι να αναδειχθεί το τερατώδες θεσμικό πλαίσιο που όχι μόνο δεν προστατεύει αλλά καταργεί οποιοδήποτε απόρρητο και οποιοδήποτε τέτοιο δικαίωμα. Γι’ αυτό τα υπόλοιπα κόμματα δεν βγάζουν άχνα, γιατί το έχουν ψηφίσει όλοι και τώρα επικεντρώνονται στο να ρίχνουν ευθύνες ο ένας στον άλλο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη στάση του ΚΚΕ στην πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ο Θ. Παφίλης απάντησε: «Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί, γιατί είναι λίγο ασαφή τα πράγματα. Δεν αποκλείουμε να καταθέσουμε και δική μας ξεχωριστή πρόταση και να απαιτήσουμε να συμπεριληφθεί, αφού όλοι θέλουν φως και διαφάνεια άπλετη, εντός ή εκτός εισαγωγικών, και να τη συμπεριλάβουν και στην τελική πρόταση».

Αντίστοιχα ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του χτες στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» ανέφερε πως το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, δεν έχει όμως αυταπάτες, καθώς για το ΚΚΕ το κύριο πρόβλημα είναι το αντιδραστικό, σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που έχουν συνδιαμορφώσει τα τελευταία 30 χρόνια όλες οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο και της ευρωπαϊκής πολιτικής, με κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, σε σύνδεση με ξένα κέντρα και πρεσβείες αλλά και με επιχειρηματικά συμφέροντα. Το συγκεκριμένο πλαίσιο βάζει στο στόχαστρο λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, και αυτό απουσιάζει «από την ανούσια αντιπαράθεση που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα μεταξύ της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων».

Ανέδειξε επίσης την υπόθεση των υποκλοπών στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό από το 2016 έως σήμερα, μία υπόθεση για την οποία ποτέ δεν υπήρξαν συγκεκριμένες απαντήσεις, παρά μόνο γενικόλογες αναφορές με τις οποίες επιχειρήθηκε να κουκουλωθεί η υπόθεση, με πολλαπλά προσχήματα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...