Στη Βουλή η συμφωνία για τα Rafale

Ξεκινάει σήμερα Τρίτη 12 Γενάρη η συζήτηση στη Βουλή για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Άμυνας σχετικά με την απόκτηση 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας» περιλαμβάνει πέντε άρθρα. Τα κυριότερα εξ αυτών, περιλαμβάνουν το σχέδιο σύμβασης προμήθειας μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale, το σχέδιο σύμβασης για την υποστήριξη των μαχητικών καθώς και τη σύμβαση προμήθειας και υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των γαλλικών αεροσκαφών.

Η σύμβαση αφορά την απόκτηση συνολικά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Έξι εξ αυτών θα είναι καινούργια ενώ 12 μεταχειρισμένα.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής θα διαρκέσει δυο ημέρες. Στη συνέχεια, οι συμβάσεις θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου.

Ο λαός μας έχει μεγάλη εμπειρία του τι σημαίνει το κυνήγι των εξοπλισμών. Είναι μια διαδικασία χωρίς τέλος και αρχή. Είναι γνωστή η λογική: Σήμερα υλοποιείται ένα τεράστια εξοπλιστικό πρόγραμμα και αύριο, ο δυνητικός αντίπαλος το εξαχρειώνει, αγοράζοντας κάτι πιο σύγχρονο, πιο εξελιγμένο. Ποιο είναι το αποτέλεσμα; «Μια τρύπα στο νερό» που λέει κι ο λαός μας. Αυτός ο κύκλος όμως αενάως συνεχίζεται.

Ο κύκλος των εξοπλισμών, σε καθεστώς ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, πρόσδεσης σε λυκοσσυμαχίες όπως του ΝΑΤΟ δεν έχει τέλος. Απ’ αυτήν την ατέρμονη διαδικασία, μόνοι κερδισμένοι είναι οι βιομηχανίες παραγωγής πολεμικού υλικού και φυσικά το ΝΑΤΟ, που βλέπει την ΝΑ πτέρυγά του να γιγαντώνεται και να γίνεται πιο αποτελεσματική στην περικύκλωση της Ρωσίας κι αυτό με τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.

Ο λαός μας να δυναμώσει τον αγώνα του για την αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Να απαιτήσει να κλείσουν οι αμερικανονατοικές βάσεις στη χώρα μας και η βάση της Σούδας, τι στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση μεθοδεύει την υπογραφή πολυετούς συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το στρατιωτικό «αποτύπωμα» των ΗΠΑ στη χώρα.

Δείτε ακόμα...