Στη βουλή οι συμφωνίες της ΕΕ με χώρες του Ινδικού και Ειρηνικού

Αερομεταφερόμενα στρατεύματα στο πλαίσιο της Άσκησης ARC-21 με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας στην Ιαπωνία
Φώτο Αρχείου / Αερομεταφερόμενα στρατεύματα στο πλαίσιο της Άσκησης ARC-21 με τη συμμετοχή ναυτικών μονάδων της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας στην Ιαπωνία / Πηγή: U.S. Marine Corps photo by Lance Cpl. Justin J. Marty

Επικυρώθηκαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής, με την κοινή ψήφο ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, 4 συνολικά συμφωνίες της ΕΕ με Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη, που στόχο έχουν τη μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωενωσιακών ομίλων στις χώρες αυτές, την ισχυρή παρουσία της ΕΕ σε μία κρίσιμη γεωπολιτική περιοχή όπου «τρέχουν» σφοδροί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις, με την εγχώρια αστική τάξη να διεκδικεί το δικό της «χοντρό» μερίδιο και από αυτή τη «λεία».

Οι 4 συμφωνίες κατατέθηκαν με δύο διαφορετικά νομοσχέδια (Αυστραλία – Ν. Ζηλανδία το πρώτο και Ιαπωνία – Σιγκαπούρη το δεύτερο) από το υπουργείο Εξωτερικών και επικυρώθηκαν σε μία ενιαία συζήτηση στην Ολομέλεια.

Το ΚΚΕ καταψήφισε τις συμφωνίες. Οπως ανέδειξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, είναι συμφωνίες εχθρικές για τους λαούς, προσθέτοντας ότι όλη αυτή η ευρύτερη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού Ωκεανού αποτελεί ένα κρίσιμο γεωπολιτικό πεδίο, θέατρο άγριων ανταγωνισμών, με πιο πρόσφατο επεισόδιο την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ – Μ. Βρετανίας – Αυστραλίας, απέναντι στην Κίνα.

Οπως τόνισε, οι εξελίξεις αυτές ανέδειξαν και τις αντιθέσεις μέσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσεται και η πολυδιαφημισμένη Ελληνογαλλική Συμφωνία.

Το ενδιαφέρον της ΕΕ για τη συγκεκριμένη περιοχή αποτυπώνεται σε σχετική έκθεσή της, όπου η περιοχή αυτή χαρακτηρίζεται «βασικός παράγοντας για τη διεθνή τάξη και τις παγκόσμιες προκλήσεις», αναφέρεται «η ΕΕ είναι ήδη ο κορυφαίος επενδυτής … Ο Ινδικο-Ειρηνικός και η Ευρώπη κατέχουν από κοινού πάνω από το 70% του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών και των υπηρεσιών καθώς και πάνω από το 60% των ροών άμεσων ξένων επενδύσεων».

«Πρόκειται για συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου που δεν γίνονται για τα συμφέροντα των λαών, αλλά για τη διείσδυση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στη συγκεκριμένη περιοχή, με την ΕΕ να προσπαθεί να κερδίσει έδαφος έναντι των ανταγωνιστών της, με τις συνεργασίες και τις συγκρούσεις να εναλλάσσονται συνεχώς, και σε αυτές τις μπίζνες ενδεχομένως θέλουν να πάρουν μέρος και ορισμένοι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι για τη διασφάλιση των κερδών τους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Δελής.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί – ως ενδεικτικό της πλήρους στοίχισης όλων των αστικών κομμάτων στην πολιτική της εμπλοκής – ότι στην κριτική του ΚΚΕ στις εν λόγω συμφωνίες ανέλαβε να «απαντήσει» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, ο οποίος αποφάνθηκε ότι το ΚΚΕ «κάνει μια πολύ μονομερή προσέγγιση στα πράγματα» και πως η ΕΕ δεν είναι ιμπεριαλιστική συμμαχία, αλλά «ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά, η μόνη ορατή αυτή τη στιγμή συγκροτημένη πλευρά του πλανήτη που μπορεί να θέσει μέσα από τη διαδικασία της πολιτικής και της κοινωνικής ενοποίησης βάσιμες προσδοκίες για την αλλαγή και τις τομές σε όλο τον πλανήτη».

Συμφωνώντας πλήρως με τον Θ. Δρίτσα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης συμπλήρωσε πως ναι μεν «κάνουμε συμφωνίες με μία περιοχή του πλανήτη η οποία είναι ραγδαίως αναπτυσσόμενη, με την οποία έχουμε πολύ σοβαρές οικονομικές σχέσεις», φτάνοντας να ισχυριστεί ότι με τις συμφωνίες αυτές για τα συμφέροντα των μονοπωλίων η ΕΕ εξάγει… «αρχές και αξίες».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...